YLE Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Tietopalvelu Digitv.fi
Sininen Laulu - Suomen taiteen tarinoita
YLE Teema
Etusivu
Sarjan esittely
Sarjan osat
Teematarinat
Taiteilijat
Haastatellut
Ajan esineet
Pikkutarinat
Lisätiedot
Tekijät
Palaute

Eino Leino 1912, SKS
Helkavirsiä

Tasan sata vuotta sitten ilmestyi Eino Leinon uutta luova runoteos Helkavirsiä.

Vuoden 1903 kesä oli Eino Leinolle hyvä kesä. Hän vietti sen ystävänsä runoilija Otto Mannisen kesähuvilalla Kangasniemellä. Manninen toimi innostajana ja ateljeekriitikkona kun Leinon uusi runokieli alkoi syntyä.

Helkavirsien kansi
Helkavirsiä on kokoelma myyttejä ja legendoja. Leino oli aikansa lapsi siinä, että hänenkin Karjala-innostuksensa kumpusi kansallisromanttisesta aatteesta. Kalevalainen myyttinen menneisyys oli hänen suuri innoituksen lähteensä. Helkavirsissä Leino yhdisteli aivan uudella tavalla kalevalaista kieltä ja tarustoa moderniin tematiikkaan.

Leinon voimaihmiset

Helkavirsien keskushenkilöt ovat myyttisiä mieshahmoja, joista jokainen kamppailee elämän perimmäisten kysymysten parissa. Tuuri anoo Kuolemalta lisäaikaa vain havaitakseen, että kuolevaisella on kuolevaisen rajat. Kouta uhraa mitä vain saadakseen vastauksen ajan ja kuoleman arvoitukseen. Tumma on elämää pelkäävä "syntymässä säikähtänyt", joka tyytyy elämän ehtoihin vasta saatuaan tietoa kuoleman rajan takaa. Hahmot ovat perustyyppejä, tietäjä, pelkuri, petturi, jumalten uhmaaja. Kieli on uskomattoman rikasta ja kuvallista

Katsele: Hannu Mäkelä

Lapin Kouta, kolkko miesi,
tuo oli suurin tietäjistä,
Turjan tunturin takana.

Kyyt viherti katsehesta,
suusta lenti yölepakot,
jalan alta ahmat nousi,
käden päällä kärpät juoksi,
korppi koikkui päälaella,
haaskalinnut hartioilla.

Helkavirsien myötä Leinosta tuli suomalaisen uusromantiikan tärkein tekijä. Ilmestyessään teos herätti sekä ihailua että hämmennystä. Tuolloin 25-vuotias Leino eli runoilijana tuotteliaisuutensa ja uusiutumiskykynsä kulta-aikaa. Kahden vuoden kuluttua ilmestynyt Talvi-yö oli kielellisesti täysin erilainen kokoelma.

Eino Leinon runous on innostanut säveltäjiä kautta vuosikymmenten. Toivo Kuulan Helkavirsiin perustuvat sävellykset kuuluvat Kuulan pääteoksiin, ja niiden sopraano-osuudet on kirjoitettu Kuulan toiselle vaimolle Alma Silventoinen-Kuulalle

 

Lähteet

Kirjojen Suomi
Toim. Juhani Salokannel
Otava 1996

Mäkelä Hannu: Eino Leino. Elämä ja runous.
Otava 1997

Mäkelä Hannu: Nalle ja Moppe
Otava 2003

» Alkuun

Sivun sisältö

» Leinon voimaihmiset


| Lähetä sivu tuttavallesi   | Tulosta tämä sivu

© 2003 YLE Teema