YLE Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Tietopalvelu Digitv.fi
Sininen Laulu - Suomen taiteen tarinoita
YLE Teema
Etusivu / Taiteilijat / Elokuva ja teatteri / Kaurismäki Aki
Etusivu
Sarjan esittely
Sarjan osat
Teematarinat
Taiteilijat
Haastatellut
Ajan esineet
Pikkutarinat
Lisätiedot
Tekijät
Palaute

Aki Kaurismäki. Kuva: Yle
Kaurismäki Aki

Harvat suomalaiset ovat olleet kansainvälisiä kuuluisuuksia ja Aki Kaurismäki on likipitäen ensimmäinen elokuvantekijä, joka hipaisee tätä tilannetta.

Euroopan pääkaupungeissa suoritetut katugallupit ovat osoittaneet että Aki Kaurismäki tunnetaan yhtä hyvin tai paremmin kuin säveltäjä Sibelius, juoksija Nurmi, arkkitehti Aalto tai keskeiset rallikuskit.

Tämän myötä on tullut tunnetuksi "Kaurismäki-Suomi", jonka luomiseseen ovat vaikuttaneet molemmat veljekset, Münchenissä opiskellut Mika ja Aki, jota ei kelpuutettu suomalaiseen elokuvakouluun "liian kyynisenä" - tuskin mikään adjektiivi sopii häneen huonommin.

Osattomien Suomi

Aki Kaurismäki on kuvannut elokuvissaan marginaali-Suomen, osattomien ja menettäjien maailman, jossa kuitenkin hänen näkemänään on ihmeellistä taikaa ja autenttista inhimillistä tuskaa, syvää myötätuntoa ja huumoria ja fantastista tyylitajua, johon varmasti on vaikuttanut syvästi mestarillinen kuvaaja Timo Salminen - ohjaaja Ville Salmisen nuorin poika - ja jonka intimismi ja minimalismi ovat alunpitäen innoittaneet kriitikot kirjoittamaan Robert Bressonin työn jatkajasta.

Omat lajit

Aki Kaurismäen elokuvat voi kömpelösti jakaa kolmeen tai neljään lajiin. Hän aloitti melkein suuruudenhullulla tasolla eli kuvaamalla Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen nykyaikaisversion. Ja hän onnistui, kuten ovat onnistuneita hänen muutkin "klassikkoelokuvansa": Hamlet liikemaailmassa (1987) joka on melkein profeetallinen teos pian romahtavan, keinottelukierteeseen villiintyvän Suomen visio, sekä Henry Murgerin romaaniin perustuva Boheemielämää (1992), joka on lempeä ja poeettinen näky Ranskasta, ranskankielellä. Eläviksi nämä elokuvat tekee jo niiden perusasenne: sen sijaan että ne olisivat ryppyotsaisia käännöksiä, ne ovat eloisaa dialogia menneisyyden elävien keskustelukumppanien - kirjailijakollegoiden - kanssa.

Viimeiset työläiselokuvat

"Työläistrilogia" Varjoja paratiisissa (1986), Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1989) sekä niiden - ennen kaikkea ensimmäisen - jatkokehittelyt Kauas pilvet karkaavat (1996) ja Mies vailla menneisyyttä (2002) kuuluvat kansainvälisestikin viimeisiin oivaltaviin ja sensitiivisiin kuvauksiin työläismiljööstä tai proletaaarisesta minuudesta.

Niissä aukeaa kaupunkien uumenissa ja laidoilla jonkinlainen siirtomaa Suomi, kehitysmaa Suomi - ja sen vahva, jäljittelemätön ihmisyys, mausteinaan suvereeni huumori ja suvereeni halveksunta byrokratiaa ja virallisen elämäntyylin huijareita ja keinottelijoita kohtaan. Visio on koettu harvinaisena aarteena kansainvälisesti, mikä on heijastunut sekä arvovaltaisina palkintoina että ehkä ennen kaikkea myös suuren yleisön kiitollisuutena (teoksen Mies vailla menneisyyttä pari miljoonaa katsojaa Ranskassa). Suomessa voi vieläkin kyteä epäluuloja suhteessa tekijään joka ei edusta kotimaisen elokuvan valtalinjaa, mutta Italiassa, Espanjassa tai Portugalissa Kaurismäen asema ja hahmo ovat yhtä myyttiset kuin Fellinin taannoin.

Kulttielokuvaa

Kulttielokuvan maineen saavuttaneet Leningrad Cowboys -elokuvat esittelevät uskomattomissa hiustötteröissä ja piikkikengissä liikkuvan "maailman huonoimman rock'n roll -bändin". Kahden pitkän ja puolenkymmenen lyhytelokuvan lisäksi sarja sisältää dokumentin Great Balalaika Show (1993), tallennuksen Leningrad Cowboys -yhtyeen ja Puna-armeijan 200-henkisen kuoron - eli lännen ja idän - uskomattomasta kohtaamisesta.

Suomalaisuuden korkea veisu

Nämä elokuvat liikkuvat tavallaan road movien alueella, joka on muutenkin läheinen Kaurismäelle ja varsinkin hänen nopeasti tehdyille halpiksilleen, jotka kuuluvat kaikkein valloittavimpiin: Calamari Union (1983) oli mielettömän kaskun varaan loisteliaasti viritetty minimalistinen (ilmaisun pelkistyneisyys) ja eeppinen (pitkällinen vaellus Kallion kaupunginosasta Eiran kaupunginosaan -kaikki henkilöt ovat nimeltään Frank, monet kuolevat matkalla...) elokuva.

Ota kiinni huivista Tatjana! (1994), toinen neronleimaus, kuvaa suomalaisen työmiehen viikonlopun, joka tapahtuu yhtälailla kuvitteellisessa historiassa ("60-luku") kuin erittäin reaalisessa maailmassa: itäisten naapurien olemassaolo ja mentaliteetti sekoittuvat väkevästi suomipoikien yritykseen olla omillaan, koskenkorvan ja suomalaisen tangon hallitsemassa maanisessa yksinäisyydessä. Mies vailla menneisyyttä -teoksessa samat piirteet ovat osaa laajaa sosiaalista freskoa, jossa on myös kauniin unen ulottuvuudet. Kaurismäkeläinen 'optimistinen tragedia' on saanut ainutlaatuisen koskettavat kasvonpiirteensä.

Peter von Bagh

Tuotanto/Ura

Elokuvat

1981 Saimaa-ilmiö, dokumenttielokuva Mika Kaurismäen kanssa
1983 Rikos ja rangaistus
1985 Calamari Union
1986 Varjoja paratiisissa
1987 Hamlet liikemaailmassa
1988 Ariel
1989 Leningrad Cowboys Go America
1990 Tulitikkutehtaan tyttö
1990 I Hired A Contract Killer
1992 La vie de bohême, Boheemielämää
1993 Total Balalaika Show, dokumenttielokuva
1994 Pidä huivistas kiinni, Tatjana
1994 Leningrad Cowboys Meets Moses
1996 Kauas pilvet karkaavat
1998 Juha
2002 Mies vailla menneisyyttä
2002 Ten Minutes Older: The Trumpet [segm. Dogs Have No Hell]

Lisätietolinkit

» Internet Movie Database, Aki Kaurismäki
filmografia
» "Siunattu teknologia", suomalaiset englanninkieliset Kaurismäki-sivut
filmografiat, kirjoja, FAQ

Kirjavinkit

von Bagh, Peter: 'Aki Kaurismäki ja suomalainen todellisuus'. Teoksessa: Suomen kansallisfilmografia 10, 1986-1990. Helsinki, Suomen elokuva-arkisto 2002. siv. 138-145.

Kyösola, Satu: 'Kadotettu par(at)iisi eli boheemielämää Aki Kaurismäen elokuvatuotannossa'. Teoksessa: Suomen kansallisfilmografia 11, 1991-1995. Helsinki, Suomen elokuva-arkisto, 2004. siv. 144-149.

Toiviainen, Sakari: Levottomat sukupolvet: uusin suomalainen elokuva. Helsinki, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2002.

Hukkanen, Marja-Leena: Kaihon kultamaa: valokuvia Aki Kaurismäen lokuvista. Helsinki, Otava 1997.

Uusitalo, Kari: 'Elokuvaveljekset Mika ja Aki Kaurismäki'. Teoksessa: Kansallisgalleria, Suuret suomalaiset, osa 5 Moderni Suomi. Porvoo, WSOY 1997. siv. 238-241

Ylänen, Helena: 'Matti Pellonpää ja elokuvanäyttelemisen taito. Matti Ijäs, Aki ja Mika Kaurismäki, Janne Kuusi ja Kari Väänänen kertovat'. Teoksessa: Toimittanut Kati Sinisalo, Elävän kuvan vuosikirja 1996. Helsinki, Edita 1996. siv. 10-41.

Filmihullu 1991 nro 5, Kaurismäki-teemanumero

» Alkuun

Sivun sisältö

» Osattomien Suomi
» Omat lajit
» Viimeiset työläiselokuvat
» Kulttielokuvaa
» Suomalaisuuden korkea veisu
» Tuotanto/Ura
» Lisätietolinkit
» Kirjavinkit
Henkilötiedot

Kaurismäki, Aki Olavi
4.4.1957 -

Ammatti:
elokuva-ohjaaja
Koulutus:
1973 ylioppilastutkinto Kankaanpään lukiossa
mm. lehdistö- ja tiedotusopin opintoja Tampereen yliopistossa
Palkinnot:
1983, 1999 elokuvataiteen valtionpalkinto
1984, 1991, 1993, 1995, 1997, 2003 Jussi-patsas
1994 Pro Finlandia -mitali
1996 Suomen Kulttuurirahaston palkinto


| Lähetä sivu tuttavallesi   | Tulosta tämä sivu

© 2003 YLE Teema