TUOTESELOSTE | HENKILÖT | JUONI | KESKUSTELU | PALAUTE | ETUSIVU


HENKILÖT

LEOLEO NATRUNEN
(Vasili Molotov),
Siperian Nero, 29 v,

JAN UUSPÕLD on nuori näyttelijä Tallinnasta. Hän on valmistunut teatterikoulusta pari vuotta sitten. Jan on virkavapaalla Eestin Draamateatterista ja tämä on hänen ensimmäinen iso tv-roolinsa. Jan valittiin kuudenkymmenen suomalaisen ja virolaisen ehdokkaan joukosta Siperian neroksi monivaiheisen testauksen jälkeen.

Leo syntyi heinäkuussa 1968. Vanhemmistaan hän ei tiedä mitään. Pariviikkoinen Leo löydettiin Omskin rautatieaseman parkkipaikalta itkemästä. Lapsuutensa hän vietti, Vasili Molotovina, Omskin Terveen Sosialistisen Nuorison orpokodissa. Leo pääsi huippulahjakkaille lapsille tarkoitettuun Kansallisen Edistyksen ja Eturivin Saavutusten sisäoppilaitokseen, joka käytännössä tarkoitti suoraa koulutusputkea Instituutin - niin kuin Krasnojarsk 61:n ydinasetehdasta asiantuntijapiireissä kutsuttiin - palkkalistoille. Leo on niitä siunattuja ja kirottuja ihmisiä, joita joissakin neurologisissa piireissä kutsutaan nimellä idiot savant. Taidoissa, jotka Leolla on, hän on huikean hyvä, kun taas heikkouksissaan Leo lähestyy yksilöitä, joita kautta aikojen on pidetty - syystäkin - idiootteina. Ja mitä sitten ovat Leon heikkoudet? Ennen kaikkea tietysti hänen sosiaalinen kömpelyytensä. Leo ei kerta kaikkiaan osaa toimia oikein toisten ihmisten seurassa. Hän ei tiedä koska avata suunsa ja koska sulkea se.

Perusolemukseltaan aurinkoisena ihmisenä Leo ei anna tämän lannistaa itseään. Leon viattomuus on aseistariisuvaa. Hän on ensimmäistä kertaa maan päällä, toisin kuin me muut, jotka tunnumme olevan vanhoja konkareita. Varsinkin naisiin Leo vetoaa. Ehkä se on hänen lapsenomaisen eksyneisyytensä ansiota.

[Takaisin]


Taru TARU NIEMI,
SUPO:n tarkastaja 32 v.

ELINA SALOVAARA näyttelee tätä nykyä Tampereen Teatterissa.

Työkaverit pitävät Tarua on vaikeasti saavutettavana naisena. Totta onkin, että sinkkuna elävän Tarun elämään ei mahdu juuri muuta kuin työ. Taru on monen mielestä suorastaan raivostuttavan pedantti ja ahkera. Taru on yksi KGB:n - ja sen seuraajan FSB:n - nukkujaoperaatioiden parhaista asiantuntijoista Suomessa. Mutta Tarulle nukkujat ovat olleet vain asiakirjojen painomustetta ja - joissakin harvoissa tapauksissa - suttuisia valokuvia arkistojen uumenista.

Kun hänelle tarjotaan mahdollisuutta tutkia miksi yksi Supon piirissä tunnetuimmista nukkujista, Leo Natrunen, on nyt lihallistunut Tampereelle, hän kiljuu riemusta. Taru ei halua lähettää seurantaoperaatioon ketään kokematonta etsivää, hän menee itse ja hankkiutuu töihin Foxtronics Oy:öön. Tarun suunnitelmat saavat kuitenkin pahan kolauksen, kun hän Tampereelle päästyään luulee Leoksi aivan väärää miestä. Leoa hän puolestaan luulee elektroniikkatehtaan työntekijäksi - ja rakastuu korvia myöten. Kun sekaannus vihdoin selviää Tarulle, ei mitään ole enää tehtävissä: sydän ja aivot ovat menneet pahasti sekaisin.

[Takaisin]


Veikko VEIKKO RAAVAS,
Foxytronics Oy:n työnjohtaja, 52 v.

ARI PIISPA on näytellyt pitkään Oulun Kaupunginteatterissa.

Jos mies - kuten Veikko Raavas - on hieman ylipainoinen, ajaa Saabia, pitää tuulipuvuista ja arvostaa Speden ohjelmia, häntä tuskin voidaan kutsua radikaaliksi tai anarkistiksi.

Nuorena Veikko kuitenkin oli kapinallisen maineessa. Suurin syy siihen taisi olla Veikon lapsuudenystävä - ja nykyinen työnantaja - LAURI KETTUNEN, joka suorastaan pursui energiaa ja aatetta. Juuri Laurin yllyttämänä Veikko otti seitsemänkymmentäluvulla osaa SKP:n vähemmistöläisten aktivistien salaiseen radikaaliryhmän toimintaan.

Toiminta huipentui koulutusleirillä Siperiassa vuonna 1974, jolloin Veikko, yhdessä Laurin kanssa, sitoutui kirjallisesti kumoamaan Suomen kapitalistisen yhteiskuntajärjestyksen. Veikon ja Laurin muodostaman Kirves-solun kouluttaja leirillä oli eversti Konstantinov. Aikuistuttuaan Veikko on usein nähnyt noista ajoista ja Konstantinovilla yhä olevasta kirjallisesta sitoumuksesta painajaisia. Nyt, viidenkympin merkkipaalun ohitettuaan hän on rauhoittunut poliittisista vuosistaan, hylännyt vallankumoushaaveensa ja alkanut nähdä itsensä Vastuullisena Perheenpäänä. Veikon pojalla, ILJA-MATILLA on jo oma perhe, tytär SAARAVEERA opiskele ja asuu vielä kotona. Lapsenlapset, TUOMAS (9) ja MATIAS (8) ovat isoisän silmäteriä.

Veikolla on täysin maksettu talo, isohko vene (josta on vielä velkaa), mökki (Marjukka-vaimon vanhempien perintöä) ja mukava työpaikka. Hän on mies, jolla on kaikki hyvin. Mikä hänen kaksikymmentä vuotta rakentamiaan saavutuksia voisi enää uhata? Sen Veikko saa tietää eräänä päivänä kun puhelin soi ja rahiseva ääni kysyy:”osaako kotka lentää?”

[Takaisin]


Marjukka MARJUKKA RAAVAS,
Foxytronicsin sihteeri,
49 v.

TUULA NYMAN on tuttu nimi niin kuunnelmista kuin televisiostakin. Kakkosella hän vieraili viimeksi Elämän suolassa.

Veikon vaimo, Marjukka Raavas, oli nuorempana piiloradikaali ja ihaili CheGuevaraa vanhemmiltaan salaa. Tutustuminen Veikkoon toi Marjukan elämään uuden kiihottavan ulottuvuuden: vaaran kosketuksen. Marjukka tiesi jotain Veikon toiminnasta SKP:n vähemmistöläisten aktivisteissa, mutta ei koko totuutta.

Kun Marjukka oli yhdeksäntoista, tapahtui hänelle ja Veikolle vahinko, Ilja-Matti. Toinen lapsi, Saaraveera, harkittiinkin sitten tarkkaan. Saaraveeran synnyttyä Marjukan äitiys siirtyi uudenlaiselle tasolle: hän alkoi nähdä itsensä lämpimänä ja pullantuoksuisena emona ja alkoi tietoisesti kasvattaa painoaan. Ja jos totta puhutaan, Marjukka kuuluukin niihin naisiin, joissa muutama ylimääräinen kilo ei ole koskaan kyennyt peittämään klassisen kaunottaren piirteitä. Päin vastoin, voisi sanoa, Marjukka on nainen komeimmillaan.

Kun Veikko tuo Foxytronicsin uudeksi insinöörihankinnaksi esittelemänsä Leon Raavaille asumaan, on Marjukka hämmästynyt ja loukkaantunut. Ei ole Veikon tapaista salata vaimoltaan asioita, eikä Marjukan tapaista niellä ilmiselviä valheita. Mutta nyt jokin Veikon käytöksessä kertoo, että on tosi kyseessä. Kun Leo lisäksi Leo valtaa Marjukan ja Veikon makuuhuoneen ja pakottaa heidät majoittumaan olohuoneen sohvalle, Marjukka alkaa huolestua…

[Takaisin]


Saaraveera SAARAVEERA RAAVAS,
19 v.

ANNAMAIJA TUOKKO on tämän kevään ylioppilas ja tuttu Elämän suolan Mari Kunkaisena.

Ensimmäisen vuoden sosiologian opiskelija Saaraveera on energinen nuori nainen, joka on vanhemmiltaan perinyt taipumuksen nuoruusiän anarkismiin. Vaikka vanhemmat eivät sitä tiedäkään, Saaraveera on aiempina vuosina ollut Eläinten vapautusrintaman Tampereen alueen aktiivisimpia jäseniä.

Saaraveera estää tarmokkaasti isän yritykset antaa hänen uusi huoneensa kummallisesti suomea puhuvalle kömpelykselle, joka kaiken lisäksi on kuulemma Foxytronicsin insinööri. Ei. Saaraveera pitää huoneensa ja sanoo, että on vanhempien oma asia, jos he haluavat antaa oman makuuhuoneensa Leolle. Vaikka Saaraveera aluksi vihaakin kotiin tunkeutunutta Leoa, huomaa hän pian vieraan täyttävän salaisen aukon hänen sydämessään: Leo on Saaraveeralle isoveli, jollaiseksi Ilja-Matista ei koskaan ollut.

[Takaisin]


Ilja-Matti ILJA-MATTI RAAVAS,
päiväkodin johtaja, 30 v.

KARI ARFFMAN näyttelee Tampereen Teaterissa.

Ilja-Matti on Veikon ja Marjukan esikoinen, joka sai alkunsa Kuopion pikajunan WC:ssä Veikon epäiltyä SUPON seuraavan itseään ja Marjukan kiihotuttua vaaran läheisyydestä.

Liekö siittämäispaikalla osutta asiaan, mutta Ilja-Matti on koko ikänsä ollut hyvin levoton luonne. Nuorempana hän harrasti milloin lennokkeja, milloin luontokerhoja, toisinaan taas urheilua tai postimerkkeilyä. Soittipa hän välillä rock-bändissä bassoakin. Kaikki harrastukset kuitenkin lakkasivat kiinnostamasta häntä nopeasti niihin sisältyvän vaivan vuoksi. Ilja-Matti kun ei oikein viitsi ryhtyä työtä vaativiin hommiin. Paljon mieluummin hän nautiskelee elämän hyvistä asioista kuten maukkaasta ruuasta, vuosikertaviineistä, korkealaatuisista vaatteista, kalliista hifi-laitteista, Mont Blanc -kynistä, kuubalaisista sikaareista... Tietynlainen viitseliäisyyden puute aiheutti sen, että ylioppilaskirjoituksissa Ilja-Matille tuli a:n paperit. Niillä ei päässyt muualle kuin lastentarhanopettajalinjalle mieskiintiöllä. Ilja-Matti oli ainoa miespuolinen hakija.

Urallaan Ilja-Matti eteni aina Lihasulan päiväkodin johtajaksi, mutta kun Ilja-Matin ja päiväkodin tilit menivät eräänä keväänä pahasti keskenään sekaisin ja Kangasalan kunta huomasi ostaneensa Ilja-Matille kotiin kahdenkymmenen tuhannen markan Beocenter-musiikkilaitteiston, sai Ilja-Matti - mielestään epäoikeudenmukaisesti - potkut.

Nykyisin Ilja-Matti on yrittäjä ja päiväkotitoiminnan konsultti, joka on valmis lentämään minne tahansa Suomessa puhumaan seikkailukasvatuksesta pojille tai päiväkotimanagementin heikoista lenkeistä kuten naisjohtajista. Toistaiseksi yhtään luennointikutsua ei ole tullut.

Onnekseen Ilja-Matti sai vaimokseen Elsan, parhaimmillaan neljääkin työtä yhtä aikaa tekevän tehopakkauksen. Elsan työllä Ilja-Matti maksaa harrastuksensa ja välttämättömät menot kuten auton vaihtamisen säännöllisesti uuteen. Osana firmansa toimintoja Ilja-Matti on ottanut tehtäväkseen hoitaa Elsan lehdenjako-, siivous-, matonpesu-, lastenhoito-, asfaltti-, rakennusapumies- ja varastotyöntekijäkeikkojen vaikean logistiikan. Viime aikoina Ilja-Matti on miettinyt pitäisikö Elsallekin avata oma pankkitili.

Ilja-Matti on pannut kaksi poikaansa, Tuomaksen ja Matiaksen, Ilveksen lätkäjunnuihin jo kolme- ja neljävuotiaina. Hän tietää, että jos poikien on tarkoitus päästä NHL:ään ja saada jotain syrjään isälleenkin, on harjoiteltava ankarasti. Ilja-Mattia harmittaa kovin, että pojat ovat ruvenneet karkailemaan harjoituksista.

[Takaisin]


ELSA RAAVAS,
sekatyöläinen, 34 v.

Liian kiireinen kuvattavaksi.

Elsa on Ilja-Matin vaimo, joka työllään maksaa miehensä kalliit elämäntavat. Emme koskaan näe Elsaa sarjassamme, mutta kuulemme silloin tällöin hänen työnsä ääniä, vasaran naputusta, kun Elsa nikkaroi linnunpönttöjä myyntiin, saumurin surinaa hänen ommellessaan collegeasuja myyjäisissä kaupattavaksi, ilmaisjakelulehtinippujen tömähdyksiä eteisen lattialle... Kuulemme myös Ilja-Matin loppumattomia neuvoja ja ohjeita sekä puhelimessa luettuja työvuorolistoja keikalta toiselle kiiruhtavalle vaimolleen.

[Takaisin]


Lauri LAURI KETTUNEN,
Foxytronics Oy:n johtaja, 50 v.

AUVO VIHRO on Tampereen Työväenteatterin näyttelijä.

Lauri Kettunen on kyläsuutarin poika, joka on aina halunnut johtaa ja näkyä. Kun vallankumousta ei tullut, hänen täytyi kaadereitten sijasta tyytyä omaan yritykseen. Foxytronics Oy aloitti kettujen kiimamittareilla, mutta on nyttemmin laajentanut tuotantoaan myös matkapuhelinten komponenttien alihankintatuotantoon. Lauri näkee itsensä suomalaisen yhteiskunnan koossa pitävänä voimana. Hän on yrittäjä, yksi niistä, jotka veroillaan maksavat suuren enemmistön helpon elämän. Yksityisyrittäjän arki on kovaa, mutta palkkiot ovat sen mukaiset: Laurilla alkaa olla arvostettu asema Tampereen liike-elämässä.

. Kun vuosikymmen vaihtui ja Neuvostoliitto lakkasi olemasta, Lauri teki kypsän analyysin ja alkoi hakeutua kohti Kokoomusta. Nykyään Lauri on jo kansanedustajan varamies. Läpimeno seuraavissa vaaleissa on lähes varmaa, täytyy vain varoa, ettei mitään skandaaleja pääse sattumaan ennen vaaleja.

Kun Leo ilmestyy Laurin ja Veikon elämään, on Lauri erittäin peloissaan ja hyvin, hyvin vihainen. Hän tekee kaikkensa sysätäkseen Leon aiheuttamat vaarat ja vaivan Veikon niskoille. Lauri kuitenkin tuntee Konstantinovin ja rakastaa omaa elämäänsä liiaksi uhmatakseen ”mustaa amiraalia”. Sitäpaitsi Konstantinovilla on kassakaapissaan Laurin allekirjoittama sitoumus kumota Suomen kapitalistinen yhteiskuntajärjestys.

[Takaisin]


K.J. K.J. KÄNSÄLÄ,
Supon päällikkö

JUKKA LEISTI on myös Tampereen Teatterin näyttelijöitä.

Tarun pomo Känsälä oli onnellinen perheenisä, jonka onni loppui kolme vuotta sitten hänen saadessaan nimityksen Suojelupoliisin päälliköksi. Terapeuttinsa kanssa käymissään keskusteluissa Känsälä on oivaltanut ongelmansa: häneen iski ”Peterin periaate”. Se tarkoittaa ihmisen vääjäämätöntä etenemistä urallaan tasolle, jolle hänen kompetenssinsa ei enää riittäisi.

Tarun nukkujaoperaatio Tampereella tarjoaa Känsälälle erinomaisen tekosyyn “kenttätyöhön”, joka käytännössä tarkoittaa vaikkapa lounassetelien toimittamista Tarulle henkilökohtaisesti. Tekosyynä järjettömältä vaikuttavaan toimintaan hän tarjoaa Supon toimintabudjetin momenttien allokaatio-ongelmia: postitusmäärärahat ovat lopussa mutta matkustusbudjetissa on vielä käyttämättömiä varoja.

[Takaisin]


Esko ESKO TEMPAKKA,
Foxytronicsin työntekijä

ASKO SAHLMAN freelance-näyttelijä, joka on tuttu monista tv-rooleista.

Ihmisiä arvottavat mittarit ovat tuominneet Eskon luuseriksi jo kauan sitten: hänen fyysinen kuntonsa on luvattoman huono, hänen tupakan, perjantaipullon ja rasvaisen ruuan maustama elämäntapansa ennakoi ennenaikaista kuolemaa, hänen älykkyysosamääränsä sijoittuu Gaussin kellokäyrän vääränpuoleiseen rinteeseen ja hänen koulutuksensa päättyi kansakoulun keskenjäämiseen. Viidentoista ikäisenä Esko siirtyi työelämään.

Nykyisin Esko on Foxytronics Oy:n pakkaamossa töissä. Foxytronicsille hän siirtyi huoltomiehen hommista yksitoista vuotta sitten ja on viihtynyt hyvin:työpaikka on ollut toistaiseksi varma, hommat on helppo hallita ja palkkakin riittää yksiön vuokraan ja välttämättömiin menoihin hyvin.

Esko pelkää rauhallisen ja vuosikausien trimmailulla taiten rakennetun työrytminsä häiriintyvän, kun pakkaamoon tulee toinenkin mies, Leo Natrunen, töihin. Äkkipäätään katsomalla kahta toisistaan niin poikkeavaa ihmistä kuin Leo ja Esko on vaikea kuvitella, mutta niin vain käy, että vastakohdat vetävät toisiaan puoleensa ja Eskosta Leo saa elämänsä ensimmäisen todellisen ystävän. Eskon ja Leon ystävyys kasvaa lujaksi. Leon vuoksi Esko olisi valmis menemään vaikka tuleen. Ja sinne hän kyllä tämän tästä joutuukin.

[Takaisin]
TUOTESELOSTE | HENKILÖT | JUONI | KESKUSTELU | PALAUTE | ETUSIVU