YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Katri Helena Kalaoja
Yrjö Kallinen
Aurora Karamzin
Aki Kaurismäki
Urho Kekkonen
Laila Kinnunen
Marja-Liisa Kirvesniemi
Aleksis Kivi
Mauno Koivisto
Rudolf Koivu
Hannes Kolehmainen
Alfred Kordelin
Armi Kuusela
Hertta Kuusinen
Toivo Kärki
Ehdokas Ehdokas

Aki Kaurismäki
s. 1957
Elokuvaohjaaja, omintakeinen suomalaisuuden kuvaaja
Ehdokas numero 32

Ehdokas 32

AKI KAURISMÄKI

Aki Kaurismäki tunnetaan omintakeisena elokuvantekijänä ja suomalaisuuden teemojen vähäeleisenä kuvaajana. Cannesin elokuvafestivaalien Grand Prix –palkinto elokuvasta Mies vailla menneisyyttä nosti kulttiohjaajan kiistatta elokuvamaailman huipulle.

Kaurismäen skaala ulottuu Dostojevski-muunnelmista Hamlet-tulkintoihin ja absurdin humoristisesta helsinkiläisodysseiasta tragikoomiseen gangsteritarinaan Lontoossa. Erityistä kiitosta hän on saanut yhteiskunnallisten epäkohtien kuvaajana, jolla on kyky tuoda arvokkuutta kurjimmankin laitapuolen kulkijan alennustilaan.

”Työläistrilogian” Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö piirtävät ihmiskohtaloita nyky-Suomessa, jossa ohjaajan sanoin ”häviäjiä” ovat työttömät ja yksinhuoltajat, kassaneidit ja roskakuskit. ”Suomi-trilogian” aloittanut Kauas pilvet karkaavat on optimistinen ja myötäelävä kertomus laman pohjalta nousuun pyristelevästä maasta. Trilogiaa jatkoi asunnottomuuden ongelmiin pureutuva Mies vailla menneisyyttä. Vanhaa ja rähjäistä mielellään kuvaavan ohjaaja-käsikirjoittajan tapa tehdä rumasta kaunista lienee ainutlaatuinen.

Työläiskuvausten lomassa syntynyt Leningrad Cowboys Go America sai tosielämän jatkoa Senaatintorilla 1993. "Maailman huonoimman rock-yhtyeen" Total Balalaika Show yhdessä puna-armeijan kuoron kanssa rikkoi sekä poliittisia että musiikillisia raja-aitoja.

Kaurismäki on saavuttanut yhä laajempia kansainvälisiä yleisöjä ja raivannut tietä suomalaisen elokuvan kansainvälistymiselle. ”Kaurismäkeläinen” elokuvakerronta on osaltaan muodostunut ikkunaksi suomalaiseen sielunmaisemaan.

Syntyi 4.4.1957 Orimattilassa


Lähteet:
Sakari Toiviainen, Kansallisbiografia, SKS
Kari Uusitalo, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004