YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Lars Levi Laestadius
Edvin Laine
Lalli
Eino Leino
Juice Leskinen
Pentti Linkola
Väinö Linna
Fanni Luukkonen
Elias Lönnrot
Ehdokas Ehdokas

Pentti Linkola
s. 1932
Toisinajattelija, ympäristöfilosofi ja kalastaja
Ehdokas numero 49

Ehdokas 49

PENTTI LINKOLA

Radikaali ympäristöfilosofi Pentti Linkola on eniten puhuttaneita toisinajattelijoita maassamme. ”Elämänsuojelija” Linkola on omistautunut taistelulle luonnon monimuotoisuuden puolesta, ihmisen ja markkinatalouden järjettömyyttä vastaan. Puhujana, keskustelijana ja kirjoittajana biologi Linkola on tieteellisen johdonmukaisesti maalannut väistämättömän ekokatastrofin kuvaa.

Kulutusyhteiskunnan askeettisiin oloihin vaihtanut Linkola elää kuten opettaa. Hän harjoittaa kalastajan ammattia perinteisin, luonnon tasapainoa kunnioittavin keinoin. Esikoiskirja Unelmat paremmasta maailmasta ilmestyi 1971. Jo sitä ennen Linkola tunnettiin teräväkynäisenä pasifismin ja luonnonsuojelun puolestapuhujana. Toisinajattelijan päiväkirjan (1979) ajatukset humanismin ja demokratian riittämättömyydestä ekokatastrofin torjunnassa antoivat Linkolalle myös ekofasistin leiman. Johdatus 1990-luvun ajatteluun (1989) kuvaa mm. pettymystä Vihreään liikkeeseen, jonka Linkola katsoo lupaavan alun jälkeen muuttuneen liian yhteiskunnalliseksi puolueeksi.

Linkola on myös ansioitunut linnuston tuntija ja tutkija. Linnustoa vuosikymmenet havainnoinut ja inventoinut ornitologi löytyy Suuren lintukirjan ja Pohjolan linnut värikuvin –teosten takaa. Saamiensa tunnustuspalkintojen ja lahjoitusten varoilla Linkola perusti Luonnonsuojelualuesäätiön, joka pyrkii pelastamaan vanhoja metsiä ihmisen ja metsäteollisuuden ulottumattomiin.

Linkolan luontokeskeinen ja yksilön vastuuta korostava ympäristöfilosofia on tarjonnut vastavoiman länsimaiselle tehokkuuden ja kasvun tavoittelulle. Linkolan kirjallisen tuotannon merkittävyyttä eivät edes hänen ajatustensa vastustajat ole kyenneet kiistämään.

Syntyi 1932 Helsingissä


Lähteet:
Anto Leikola, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004