YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Alvar Aalto
Aino Ackté
Mikael Agricola
Antti Ahlström
Santeri Alkio
Ehdokas Ehdokas

Antti Ahlström
1827 - 1896
Puutavarakaupan ja teollisuuden historian voimamies
Ehdokas numero 5

Ehdokas 5

ANTTI AHLSTRÖM

Merikarvialaisen talon poika Antti Ahlström loi ilmeisen liikemiesvaistonsa – ja suotuisan avioliiton tuoman alkupääoman - turvin metsä- ja rautateollisuuden suuryrityksen.

Noormarkun kartanon, sahan ja rautaruukin osto pakkohuutokaupasta 1870 teki Ahlströmistä tehtailijan ja merkittävän työllistäjän Satakunnassa. Kauppa loi myös perustan hänen tärkeimmälle taloudelliselle innovaatiolleen: Hän hankki rautaruukkeja laajoine metsäalueineen ja muutti niiden käyttötavan. Valtio tarjosi ruukeille mahdollisuuden lunastaa tehtaiden ympäristöstä metsiä edullisesti turvatakseen tehtaiden puuhiilitarpeen, mutta puuhiilen polton sijasta Ahlström hyödynsi tehtaiden puuvarat sahatavaran valmistukseen.

Höyrysahoja hankkinut Ahlström oli pian myös Hämeen suurin sahateollisuuden yrittäjä, jonka liiketoimia puuttuva rautatieyhteys Tampereelta Porin satamaan haittasi. Ahlström aikoi jo rakentaa radan itse, ellei valtio sitä tekisi. Kiivas lobbaus valtiopäivillä kuitenkin palkittiin, ja valtiollinen rautatie Tampereelta Poriin avattiin liikenteelle vuonna 1895.

Ahlström oli täysin itseoppinut lukuun ottamatta muutamaa vuotta Porin alkeiskoulussa, mutta hän ymmärsi kansansivistyksen tärkeyden. Kauppaneuvoksen arvon saanut Ahlström vaimoineen tunnettiinkin sivistystä ja kulttuuria suosivina lahjoittajina.

Ahlström omisti lopulta viitisentoista sahaa ja neljä rautaruukkia. Hän jätti jälkeensä Suomen suurimpiin kuuluneen omaisuuden ja tänä päivänäkin menestyvän teollisuuskonsernin.

Syntyi 7.11.1827 Merikarvialla
Kuoli 10.5.1896 Helsingissä


Lähteet:
Karl-Erik Michelsen, Kansallisgalleria, WSOY
Per Schybergson, kääntänyt Oili Tapionlinna, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: A. Ahlström Oy

YLE ©2004