YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

K.-A. Fagerholm
Karl Fazer
Kaj Franck
Ehdokas Ehdokas

K.-A. Fagerholm
1901 - 1984
Eduskunnan legendaarinen puhemies ja pääministeri
Ehdokas numero 15

Ehdokas 15

K.-A. FAGERHOLM

Karl-August Fagerholm saavutti legendaarisen maineen eduskunnan persoonallisena puhemiehenä, joka liikkui Skandinavian poliittisissa piireissä kuin kotonaan herkullisia sutkautuksia viljellen. Työväenliikkeen voimahahmo nousi aivan valtakunnanpolitiikan huipulle, mutta hän jäi ratkaisevissa vaaleissa yhden äänen päähän sekä SDP:n puheenjohtajan että tasavallan presidentin tehtävistä.

Lapsena Fagerholm aloitteli kauppiaan uraa myymällä sanomalehtiä ja kastematoja saaristoon menijöille. Ennen tempautumistaan sosiaalidemokraattisen työväenliikkeen kautta politiikkaan ja Arbetarbladetin toiseksi toimittajaksi hän ennätti hankkia parturin ammatin. Puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana Fagerholm toimi eduskunnan puhemiehenä, kolmen hallituksen pääministerinä, sosiaaliministerinä, ulkoasiainministerinä, presidentin valitsijamiehenä sekä Alkon pääjohtajana.

Fagerholmin suurimpiin saavutuksiin luetaan työmarkkinaosapuolten välinen "tammikuun kihlaus" vuonna 1940. Hän oli tuolloin keskeinen välittäjä ammattiyhdistysliikkeen ja työnantajien välillä tasoittaen tietä tuleville työehtosopimuksille. Sotavuosien jälkeen Fagerholm hallituksineen mm. korvasi Valtiollisen poliisin Suojelupoliisilla ja oli rakentamassa ARAVA-järjestelmää ratkaisuksi maata piinaavaan asuntopulaan.

Suomalaisten poliitikkojen joukossa valtioneuvos Fagerholm edusti parlamentarismia ja yhteistyötä suosivaa pohjoismaista valtiomiestyyppiä. Hän perusti vaikutusvaltansa kansanvallan kunnioitukseen, demokraattiseen sovitteluun ja sosiaaliseen taitavuuteen.

Syntyi 31.12.1901 Siuntiossa
Kuoli 22.5.1984 Helsingissä


Lähteet:
Mikko Majander, Kansallisbiografia, SKS
Juhani Piilonen, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004