YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Minna Canth
Anders Chydenius
Uno Cygnaeus
Ehdokas Ehdokas

Fanni Luukkonen
1882 - 1947
Lotta Svärd -järjestön johtaja, kasvattaja
Ehdokas numero 51

Ehdokas 51

FANNI LUUKKONEN

Suomen suurimman naisjärjestön, Lotta Svärdin pitkäaikaisella ja karismaattisella johtajalla Fanni Luukkosella oli näkyvä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa 15 vuoden ajan. Lotta-järjestöstä kehittyi merkittävä vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö, jolla oli tärkeä merkitys talvi- ja jatkosodan vaikeina vuosina. Luukkonen korosti lottatyön henkisen ja aatteellisen puolen merkitystä - työn ydinvoimana oli rakkaus isänmaahan. Hänen olemuksensa herätti arvostusta kaikissa yhteiskuntapiireissä.

Sortovuodet ja uskonnollisuus pohjustivat Oulusta Sortavalaan opettajaksi lähteneen Luukkosen omistautumista lottatyölle. Kansalaissodan aikana 1918 armeijan kasarmiksi muutetussa opettajaseminaarissa sotilaita avustanut Luukkonen tuli havaitsemaan millaisia tehtäviä naisilla oli ja miten heidän toimintansa olisi järjestettävä.

Vuonna 1929 Luukkosen puheenjohtajakseen valinnut Lotta Svärd kasvoi 232 000 lotan organisaatioksi 1944 mennessä. Kasvatus- ja pikkulottatyön merkitystä korostanut Luukkonen sai ensimmäisenä naisena marsalkka Mannerheimilta ensimmäisen luokan Vapaudenristin miekkoineen.

Sodan päätyttyä lottajärjestö määrättiin välirauhansopimuksen perusteella lakkautettavaksi. Ajan henkinen paine heikensi Luukkosen terveyttä, ja 1947 hän kuoli saamaansa sydäninfarktiin. Luukkonen haudattiin sukuhautaan Iin Kruununsaareen. Muistokiveen veistettiin lottaneulan kuvio ja sen alle lause: "Isänmaa on Jumalan ajatus."

Syntyi 13.3.1882 Oulussa
Kuoli 27.10.1947 Helsingissä


Lähteet:
Maija-Liisa Bäckström, Kansallisgalleria, WSOY
Kaarle Sulamaa, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004