YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Arvo Ylppö
Ehdokas Ehdokas

Armi Ratia
1913 - 1979
Marimekon luoja, taideteollinen yrittäjä
Ehdokas numero 67

Ehdokas 67

ARMI RATIA

Armi Ratia on Suomen kaikkien aikojen tunnetuimpia yritysjohtajia. Ratia perusti taiteellista tuotesuunnittelua teollisesti hyödyntävän Marimekko Oy:n, jonka markkinoimaan moderniin pukeutumistyyliin mieltyivät niin vasemmistointellektuellit kuin kansainväliset kuuluisuudet kuten Jacqueline Kennedy. Ratia loi pienestä yrityksestään menestystarinan, jota myöhemmät yrittäjät ovat pyrkineet jäljittelemään.

Marimekko syntyi 1951 vaha- ja painokankaita valmistaneen Printex Oy:n perustoille, kun Ratian järjestämän muotinäytöksen, Marimekko-projektin mallivaatteet menivät kuumille kiville. Keskeinen tekijä menestyksessä on ollut Ratian palkkaama suunnittelijakaarti; muun muassa Maija Isola, Vuokko Nurmesniemi sekä Annika Rimala. Jokapoika- ja Tasaraitapaidat ovat Marimekon ikivihreitä hittituotteita.

Marimekon tuotteet ovat osa käsitystä siitä, mitä on olla moderni suomalainen. Ratia määritteli Marimekon olevan paitsi elämisen laatua ohjaava kulttuuri-ilmiö, myös uusvientiä, sillä Suomen ulkomaanvienti oli aiemmin ollut pääosin puunjalostus- ja metalliteollisuuden varassa. Ratia aloitti Suomessa yhtenä ensimmäisistä tavaramerkin lisensoinnin, mikä merkitsi aluevaltausta Japanissa ja Yhdysvalloissa. Marimekko listautui pörssiin 1974.

Vauhdikkaasta ja luovasta johtamistyylistään tunnettu Ratia hyväksyi lopulta, että hänen elämäntyönsä oli kasvanut niin suureksi, ettei hän voinut enää johtaa sitä mielensä mukaan. Perilliset myivät 1985 osakkeensa Amer-yhtymälle, joka tappiokierteen jälkeen 1991 myi Marimekon Kirsti Paakkaselle.

Syntyi 13.7.1912 Pälkjärvellä
Kuoli 3.10.1979 Helsingissä


Lähteet:
Antti Ainamo, Kansallisbiografia, SKS
Tuula Saarikoski, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004