YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Tove Jansson
Ehdokas Ehdokas

Akseli Gallen-Kallela
1865 - 1931
Kultakauden taidemaalari, kansallisromantiikan mestari
Ehdokas numero 19

Ehdokas 19

AKSELI GALLEN-KALLELA

Taidemaalari Akseli Gallen-Kallela oli suomalaiskansallisen taiteen uranuurtaja ja tärkein kehittäjä. Kansallisromantiikaksi kutsuttu visuaalinen tyyli oli ennen kaikkea hänen luomuksensa. Kosmopoliitti Gallen-Kallela liikkui sulavasti niin Pariisin taiteilijapiireissä kuin Kuusamon erämaissakin ja oli taiteellaan vahvistamassa heräävää kansallistunnetta.

Gallen-Kallelan häämatka Kuhmoon ja sieltä suomalaisuuden myyttisille syntysijoille Vienan Karjalaan antoi alkusysäyksen taiteilijoiden Karjalaan kohdistuvalle kiinnostukselle ja karelianismille. Kalevalan taruston kuvaamisesta tuli Gallen-Kallelalle elämäntyö, jonka merkittävimpiä teoksia ovat mm. Sammon puolustus, Lemminkäisen äiti, Joukahaisen kosto ja Aino-triptyyki. Kirjataiteen merkkipaalu, kuvitettu Koru-Kalevala valmistui 1922, mutta sitä seurannut Suur-Kalevala -hanke jäi vanhenevalta mestarilta kesken. Kansallinen merkkiteos Seitsemän veljestä sai sekin kuvituksensa Gallen-Kallelan kynästä.

Gallen-Kallela oli myös grafiikan alan ja taidekäsityön edelläkävijä, joka kenraali Mannerheimin toimeksiannosta suunnitteli itsenäistyneen Suomen pääesikunnassa mm. lippuja, kunniamerkkejä ja univormuja. Hänen ateljeekotinsa Kalela on kansallisromanttisen rakennustaiteen tunnetuimpia luomuksia, joka on antanut herätteitä niin arkkitehtuurille kuin huonekalusuunnittelullekin.

Gallen-Kallelan hämmästyttävän monipuolinen tuotanto ulottui maalauksista ja freskoista aina tekstiileihin ja lasimaalauksiin. Työt saavuttivat menestystä niin Pariisin maailmannäyttelyssä kuin kotimaisillakin taiteen areenoilla.

Syntyi 26.4.1865 Porissa
Kuoli 7.3.1931 Tukholmassa


Lähteet:
Juha Ilvas, Kansallisgalleria, WSOY
Aimo Reitala, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004