YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Siiri Rantanen
Armi Ratia
Tapio Rautavaara
Elisabeth Rehn
J.L. Runeberg
Paavo Ruotsalainen
Ehdokas Ehdokas

Tapio Rautavaara
1915 - 1979
Olympiavoittaja, viihdetaiteilija
Ehdokas numero 68

Ehdokas 68

TAPIO RAUTAVAARA

Rakastettu reissumies ja huippu-urheilija Tapio ”Tapsa” Rautavaara saavutti keihäänheitossa olympiakultaa ja jousiammunnassa maailmanmestaruuden. Laulaja- ja soittajauran lisäksi hän ylsi suureen suosioon elokuvanäyttelijänä. Rautavaara onkin suomalaisessa viihdekulttuurissa ainutlaatuinen ilmiö.

Rautavaaran kiinnostus urheiluun ja musiikkiin alkoi jo varhain. Työväen Urheiluliiton (TUL) alaiseen Oulunkylän Tähteen liittynyt Rautavaara opiskeli musiikkia Helsingin Kansankonservatoriossa sekä yliopistolla luku- ja puheoppia. TUL:n mestaruus keihäänheitossa irtosi 1934.

Jatkosodan asemasotavaiheen aikana harjoitellut Rautavaara rikkoi syksyllä 1943 lähes 81-metrisellä harjoitusheitollaan silloisen maailmanennätyksen. Seurauksena oli pronssitila Euroopan mestaruuskisoissa Oslossa 1946 ja kulta 1948 Lontoon olympiakisoissa. "Jäähdyttelylajissaan" jousiammunnassa Rautavaara ylti Suomen mestaruuteen, useisiin Suomen ennätyksiin sekä joukkuemaailmanmestaruuteen 1958.

Rautavaara esiintyi kaikkiaan 22 elokuvassa. Tunnetuin lienee 1947 valmistunut Kultamitalivaimo. Rautavaaran, Reino Helismaan ja Esa Pakarisen "rillumarei" kiertueet valloittivat yleisöä. Myöhemmin Rautavaarasta tuli keikkailija, joka jutusteli ja lauloi harjannostajaisissa ja valintamyymälöissä.

Yleisradion suosikkiesiintyjäksi 1952 - 1954 valittu Rautavaara on jättänyt suomalaisten sydämiin monta unohtumatonta laulua; Laulu Dnjepriltä, Reissumies ja kissa, Isoisän olkihattu, Hämähämähäkki, Päivänsäde ja menninkäinen, Älä unhoita minua, Ontuva Eriksson, Juokse sinä humma ja Yölinjalla.

Syntyi 8.3.1915 Nokialla
Kuoli 26.9.1979 Helsingissä


Lähteet:
Veli-Matti Autio, Kansallisbiografia, SKS
Ilpo Hakasalo, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004