KARL FAZER
Karl Fazerin perustamasta konditorialiikkeestä kasvanut yritys on vienyt makeisia Suomesta maailmalle, sotavuosia lukuun ottamatta, koko 1900-luvun ajan. Fazerin makeistehtaan tuotteet ovat tehneet perustajansa nimestä kansainvälisesti tunnetun suomalaisuuden lippulaivan.
Itsenäistymisen jälkeen sanomalehdissä arvuuteltiin sitä, kuka suomalaisista tunnetaan ulkomailla parhaiten. P. E. Svinhufvud ja Gustaf Mannerheim olivat yksimielisesti tunnetuimpia, mutta hyvin lähelle heitä pääsi suklaatehtailija Fazer.
Fazer hankki oppinsa Pietarissa, Pariisissa ja Berliinissä Euroopan nimekkäimpien mestarien johdolla. Täysinoppineena kondiittorimestarina hän avasi konditorialiikkeen ja kahvilan Helsinkiin Kluuvikadulle 1891. Fazerin kahvila- ja konditoriatoiminnasta tuli pian erottamaton osa helsinkiläistä kulttuurielämää.
Kahviloiden menestyksestä huolimatta Fazerin maine rakentui kuitenkin makeisiin, joita valmisti teollisesti Helsingin Punavuoressa 1897 aloittanut makeistehdas. Lähes alusta asti sen tuotannossa olivat mm. Kiss-Kiss –karamellit. Tuotteidensa myyntiin ja markkinointiin voimakkaasti panostaneen Fazerin mainokset ovat kuuluneet pääkaupungin katukuvaan 1800-luvun loppuvuosista lähtien.
Kauppaneuvos Fazer oli myös luonnonsuojelija ja lintujen tuntija, joka omin varoin perusti linnuston suoja-alueita Ahvenanmaan saaristoon sekä Karjalan kannakselle.
Syntyi 16.8.1866 Helsingissä Kuoli 9.10.1932 Jokioisissa
Lähteet: Kai Hoffman, Kansallisbiografia, SKS
Kuva: Suomen Kuvapalvelu
|