YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Siiri Rantanen
Armi Ratia
Tapio Rautavaara
Elisabeth Rehn
J.L. Runeberg
Paavo Ruotsalainen
Ehdokas Ehdokas

Pertti "Spede" Pasanen
1930 - 2001
Suomi-viihteen uranuurtaja, yrittäjä, keksijä
Ehdokas numero 65

Ehdokas 65

PERTTI "SPEDE" PASANEN

Pertti ”Spede” Pasanen on ollut 1960-luvun taitteesta lähtien Suomen menestyksekkäin viihteentekijä. Hän tuotti, kirjoitti, ohjasi ja näytteli sekä radiossa, televisiossa että elokuvissa. Hahmoista suomalaisille rakkain on ollut Uuno Turhapuro (1973). Pasanen teki myös liki 50 patentoitua keksintöä, joista tärkeimpinä hän itse piti linkomäkeä ja venesuksea.

Suomalaisen ”uuden aallon" tekijöiden kanssa syntynyt X-paroni (1964) merkitsi Speden elokuvauran alkua. Radioura alkoi 1960 hupailusta Ruljanssiriihi. Speden savolainen huumori oli sanaleikkeihin ja verbaaliseen akrobatiaan perustuvaa. Esikuvia olivat Bob Hope, Red Skelton ja Danny Kaye. Spede Show:lla alkanut tv-ura jatkui 90-luvulla muun muassa Speden Speleillä ja Kymppitonnilla. Spede saattoi tehdä kahtakin tv-show'ta viikossa, valmistella useita elokuvia ja vielä näytellä niissä kaikissa.

Spede oli 70-luvun tuotteliaimpana elokuvantekijänä ainoa joka jatkuvasti viljeli komedian lajia. Jo Millipilleriin (1966) kerättyyn vakiotyöryhmään kuului muun muassa näyttelijä Vesa-Matti Loiri. Turhapurot ovat olleet historian katsotuimpia suomalaisia elokuvia. Speden 80-luvulla tuottamissa elokuvissa hyödynnettiin televisiosta tuttuja koomikkohahmoja: Kliffaa hei,"Onks Viljoo näkyny?”, Fakta homma sekä Pekko ja poika.

Pasanen muistetaan tinkimättömänä populaarikulttuurin sanansaattajana, joka kriitikoista ja elokuvasäätiön tuettomuudesta huolimatta teki kotimaisesta elokuvasta kaupallisesti kannattavan.

Syntyi 10.4.1930 Kuopiossa
Kuoli 7.9.2001 Kirkkonummella


Lähteet:
Kimmo Laine, Kansallisgalleria, WSOY
Sakari Toiviainen, Suomen elokuva-arkiston www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004