YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Minna Canth
Anders Chydenius
Uno Cygnaeus
Ehdokas Ehdokas

Hannes Kolehmainen
1889 - 1966
Suomen maailmankartalle juossut olympiavoittaja
Ehdokas numero 39

Ehdokas 39

HANNES KOLEHMAINEN

Hannes Kolehmainen oli ensimmäinen suomalainen kansallissankariksi kohonnut urheilija. Kolehmaisen huikea menestys Tukholman olympiakisoissa 1912 kohotti sorron alla elävien suomalaisten kansallista itsetuntoa, nostatti kotimaassa valtavan urheiluinnostuksen ja aloitti suomalaisen urheilun ”kultaiset vuodet”.

22-vuotias muurari Kolehmainen oli Tukholmassa musertavan ylivoimainen. Hän juoksi yhdeksän päivän aikana kuusi kilpailua ja voitti ne kaikki. Kolme henkilökohtaista kultamitalia ja joukkuekilpailun hopea tekivät suomalaisesta kisojen menestyneimmän urheilijan.

Tukholman jälkeen Kolehmainen kilpaili ulkomailla ja asettui asumaan New Yorkiin. Perustettuaan perheen Kolehmainen palasi rakennustyömaille ja muurasi harjoittelun lomassa New Yorkiin rakennettavia pilvenpiirtäjiä.

Itsenäistyneen Suomen urheilujohdon toivomuksesta Kolehmainen edusti isänmaataan vuoden 1920 olympialaissa ja voitti Antwerpenin maratonilla neljännen olympiakultansa. Olympialaisten jälkeen Kolehmaiselle luovutettiin kansallislahjana maatila Piikkiöstä Turun läheltä ja hän muutti perheineen takaisin Suomeen. Maanviljelijäksi ryhtynyt suurjuoksija haaveili menestyksestä vielä kolmansissa olympiakisoissaan, mutta jalkavaivat keskeyttivät maratonjuoksun Pariisissa 1924.

”Hymyilevä Hannes” juoksi Suomen maailmankartalle ja loi juoksijaveljineen perustan suomalaiselle kestävyysjuoksulle.

Syntyi 9.12.1889 Kuopiossa
Kuoli 11.1.1966 Helsingissä


Lähteet:
Antti O. Arponen, Kansallisbiografia, SKS
Allan Tiitta, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004