YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Arvo Ylppö
Ehdokas Ehdokas

Arvo Ylppö
1887 - 1992
Suomen neuvolajärjestelmän isä, keskostutkija
Ehdokas numero 100

Ehdokas 100

ARVO YLPPÖ

Lastenlääkäri Arvo Ylppö oli vuosikymmeniä pienten lasten hoidon keulakuva. Hän on neuvolajärjestelmän isä Suomessa. Imeväiskuolleisuus väheni nopeasti Ylpön työn myötä, ja Suomi nousi maailman kärkisijoille tällä mittarilla mitattuna. Keskostutkimuksestaan kansainvälisesti tunnettu Ylppö edisti kansanterveyttä opettamalla terveitä elintapoja lapsiperheille kansanomaisilla kirjoituksillaan.

Ensimmäisen neuvolan Ylppö avasi vuonna 1922 Helsingin Lastenlinnan halkokellarista vastaanotoksi remontoidussa tilassa, sekä aloitti lastenhoitajien ja terveyssisarien koulutuksen. Uuden lastensairaalan Ylppö sai rakennetuksi tultuaan nimitetyksi lastentautiopin professoriksi Helsingin yliopistoon sekä lastensairaalan ylilääkäriksi. Ylppö osallistui politiikkaan toimimalla kaupungin lastensuojelulautakunnassa ja loi omaisuuden osallistumalla kotimaisen lääketeollisuuden kehittämiseen Orion-yhtymässä.

Ylpön keskostutkimuksilla oli kansainvälistä merkitystä. Hän kehitti keskosen määritelmän ja oivalsi ettei keskonen kuollut vähäisen painonsa takia, vaan jonkin hoidettavissa olevan elimellisen sairauden vuoksi. Keskosten erityishoitoon Helsinkiin kuljettamista varten kehitettiin 50-luvun alussa puinen laatikko, joka pidettiin lämpimänä välipohjaan pantavan hiekan avulla. 1960-luvun alussa Lastenlinna keskittyi lastenneurologiaan.

Mannerheimin lastensuojeluliittoa johtanut Arvo Ylppö sai 1952 arkkiatrin arvon, joka on korkein lääkärille myönnettävä kunnianosoitus. Hän oli Suomalaisen tiedeakatemian jäsen sekä useiden kotimaisten ja kansainvälisten lääketieteellisten seurojen kunniajäsen.

Syntyi 27.10.1887 Akaalla
Kuoli 28.1.1992 Helsingissä


Lähteet:
Aura Korppi-Tommola, Kansallisbiografia, SKS
Anto Leikola, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004