YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Tove Jansson
Ehdokas Ehdokas

Tove Jansson
1914 - 2001
Muumikansan äiti, kirjailija ja taidemaalari
Ehdokas numero 28

Ehdokas 28

TOVE JANSSON

Maailma tuntee Tove Janssonin sadunkertojana ja muumilaakson luojana. Lasten ja aikuisten roolien taitava kuvaaja on käännetyin suomalaiskirjailija. Muumikirjoja luetaan yli kolmellakymmenellä kielellä, ja ne ovat lunastaneet paikkansa maailman satukirjallisuudessa. Aikuisillekin kirjoittanut Jansson on kuvan ja sanan taiturimainen yhdistäjä, joka kuvitti itse teoksensa kuvakirjoista sarjakuviin ja novelleihin.

Ensimmäisen Muumikirjan synnytti sota. Nuori taidemaalari huomasi "värien kuolleen" ja halusi synkkyyden keskelle muistutuksen lapsuuden onnesta ja turvallisuudesta. Muumitarinoita kertyi sittemmin proosana ja kuvakirjoina toistakymmentä, sanomalehtien sarjakuvina kaikkiaan tuhatviisisataa sarjaa. Boheemien, suvaitsevaisten ja humorististen muumien kautta Jansson on luontevasti käsitellyt myös vaikeita aiheita, kuten yksinäisyyttä, riittämättömyyttä, alkoholia ja kuolemaa. Muumikirjojen filosofia on antanut paljon myös aikuisille lukijoille.

Jansson kuvasi oman aikansa maailmaa myös intiimeissä, ankarissa ihmissuhderomaaneissa ja –novelleissa. Kirjoissa korostuu yhtäältä koti ja perusturva, toisaalta luova epävarmuus ja kaiken suhteellisuus. Vähemmistöjen, naiseuden ja homoseksuaalisuuden teemoihin Jansson tarttui rohkeasti.

Taiteilijaperheen tyttären merkittävintä kuvataiteellista tuotantoa ovat julkiset tilaustyöt ja koristelumaalaukset mm. Auroran lastensairaalaan, kouluihin ja lastentarhoihin. Monien mielestä Nobelin arvoisen kirjailijanuran tehnyt Jansson itse piti itseään aina ensisijaisesti taidemaalarina.

Syntyi 9.8.1914 Helsingissä
Kuoli 27.6.2001 Helsingissä


Lähteet:
Suvi Ahola, Kansallisbiografia, SKS
Erik Krugskopf, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004