YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Lars Levi Laestadius
Edvin Laine
Lalli
Eino Leino
Juice Leskinen
Pentti Linkola
Väinö Linna
Fanni Luukkonen
Elias Lönnrot
Ehdokas Ehdokas

Juice Leskinen
s. 1950
Suomi-rockin suurmies
Ehdokas numero 48

Ehdokas 48

JUICE LESKINEN

Säveltäjä, runoilija ja muusikko Juice Leskinen on nykyajan kansantaiteilija, jonka sanoitukset elävät osana suomalaista musiikkimaailmaa aina karaoke-baareista koulujen musiikkikirjoihin. Leskisen kynästä on syntynyt paitsi sanoituksia myös runoteoksia, lastenlyriikkaa, näytelmiä, henkilöhistoriaa, suomennoksia sekä lehtikirjoituksia ja pakinoita.

Esikoisalbumi Juice Leskinen & Coitus Int teki tamperelaisesta kielenopiskelijasta päätoimisen muusikon 1973. Levyn tapa käsitellä isänmaallisia instituutioita Runebergista uskontoon aiheutti pahennusta, jota yhtyeen keulakuvan Suomen muotoinen sähkökitara vielä lietsoi. Leskisen sanoitusten aihepiirit ovat ulottuneet ironisesta yhteiskuntakritiikistä rakkauslauluihin, mutta keikkojen päätösnumeroksi vakiintui jo varhain Maamme-laulu.

Kansalliseen sävelmuistiin ovat jääneet mm. Marilyn ja Jyrki Boy (1974), Syksyn sävel (1975), Viidestoista yö ja Ei elämästä selviä hengissä (1980) sekä Kaksoiselämää (1986). Rock-historiaan on kirjattu myös Leskisen ideoimat "Tuuliajolla" -rockristeilyt Heinävesi-laivalla. Vuoden 1982 Euroviisujen loppukilpailuissa Juicen sanoittama Nuku pommiin sai Kojon esittämänä mieliin painuvat nolla pistettä.

Vakava sairaus käänsi rocktähden elämän yhä enemmän kirjalliselle polulle. Parikymmentä kirjaa julkaissut verbaalivirtuoosi on sittemmin valittu Vuoden runoilijaksi. Leskisen kirjallisista ansioista kertoo myös kunniatehtävä Maamme-laulun 150-vuotisjuhlien juhlarunoilijana.

Syntyi 1950 Juankoskella


Lähteet:
Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita, Tampereen kaupunginkirjaston www-sivut
Juice Leskinen - Epäviralliset sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004