ANDERS CHYDENIUS
Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius oli 1700-luvun Ruotsi-Suomen merkittävimpiä poliitikkoja ja ajattelijoita. Hänet tunnetaan elinkeinovapauden puolustajana, jonka ajatus meren veden lailla tasapainoon palautuvasta vapaasta talouselämästä vastaa tarkalleen klassisen talousteorian luojan Adam Smithin vertausta talouden "näkymättömästä kädestä". Chydeniukselle elinkeinovapaus oli tie taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon.
Kirjailija ja valtiopäivämies Chydenius oli demokratian ja ihmisoikeuksien esitaistelija. Hänen ansiostaan talonpojat saivat mahdollisuuden valtionvarojen valvontaan, kun valtiontalouden hoitaminen siirtyi aristokraattien Salaiselta valiokunnalta kaikkien säätyjen täysistunnolle. Chydenius myös laati Ruotsille maailman edistyneimmän painovapauslain, joka poisti sensuurin muilta paitsi uskonnollisilta kirjoituksilta ja teki valtion asiakirjoista julkisia.
Työväen sortoa vastustanut Chydenius epäili, etteivät työläiset edes tienneet valtiopäivillä käsiteltävän heidän asemaansa uhkaavia kysymyksiä. "Kuka heistä pystyy kirjoittamaan jotakin omaksi ja veljiensä puolustukseksi?" hän kysyi kirjoituksessaan ja päätteli: "Niin turvattomien ihmisten oikeuksia täytyy sen vuoksi hoitaa kaksin verroin huolellisesti.”
Chydenius harrasti myös lääkintätointa, valmisti lääkkeitä ja teki pieniä leikkauksia. Valistusmiehenä hän ei nähnyt ristiriitaa maallisen ja uskonnollisen kilvoittelun välillä, vaan etsi kaikissa toimissaan käytännön hyötyä.
Syntyi 26.2.1729 Sotkamossa Kuoli 1.2.1803 Kokkolan pitäjässä
Lähteet: Pertti Hyttinen, Kansallisgalleria, WSOY Pentti Virrankoski, Kansallisbiografia, SKS
Kuva: Otavan kuva-arkisto
|