YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Minna Canth
Anders Chydenius
Uno Cygnaeus
Ehdokas Ehdokas

Uno Cygnaeus
1810 - 1888
Suomalaisen kansakoulun isä
Ehdokas numero 10

Ehdokas 10

UNO CYGNAEUS

Uno Cygnaeus muovasi suomalaisen kansakoulun ja opettajainkoulutuksen suunnan ja sisällön ja on siten ansainnut maineensa kansakoulun isänä. Pappi Cygnaeuksen kirjoitus Hajanaisia mietteitä Suomeen aiotusta kansakoulusta vuodelta 1857 oli vastaveto kaavailuihin, joilla kansakouluista aiottiin lukkarien johtamia, rippikouluun valmistavia opinahjoja.

Cygnaeuksen vallankumouksellisessa ehdotuksessa kansakoulu oli valtion koulu, joka antaa kaikille lapsille yhteisen pohjakoulutuksen. Hän tähdensi hyötyä, joka syntyisi niin kreivien, itsellisten kuin torppareidenkin lasten käydessä samaa koulua. Koulunkäynti loi Cygnaeuksen näkemyksen mukaan perustaa erisäätyisten ihmisten keskinäiselle kunnioitukselle, synnytti ystävyyssuhteita yli säätyrajojen ja tasoitti ”paremman” ja ”huonomman” väen välistä juopaa. Kaikille yhteisellä peruskoulutuksella Cygnaeus rakensi yhteistä isänmaata.

Koulun tuli kehittää lapsia sekä henkisesti että fyysisesti ja opetusohjelmassa oli uskonnon lisäksi yleissivistäviä ja käytännön toimiin harjoittavia aineita. Paitsi laskemaan ja lukemaan, lasten tuli oppia ymmärtämään lukemaansa, ajattelemaan ja soveltamaan oppimaansa.

Cygnaeus itse sai oppinsa kotiopettajilta, jotka muun muassa pakottivat lievän rikkomuksen tehneen oppilaan ryömimään pöydän alle muiden lasten potkittavaksi. Nämä ankarat opetus- ja rangaistusmenetelmät ehkä herättivät Cygnaeuksen kiinnostuksen kasvatusoppiin. Opettajantyötä Cygnaeus piti kutsumuksena, ei ammattina, joka edellytti rakkautta kansaan ja kansan kouluttamiseen.

Syntyi 12.10.1810 Hämeenlinnassa
Kuoli 2.1.1888 Helsingissä


Lähteet:
Tarja-Liisa Luukkanen, Kansallisbiografia, SKS
Allan Tiitta, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004