FANNI LUUKKONEN
Suomen suurimman naisjärjestön, Lotta Svärdin pitkäaikaisella ja karismaattisella johtajalla Fanni Luukkosella oli näkyvä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa 15 vuoden ajan. Lotta-järjestöstä kehittyi merkittävä vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö, jolla oli tärkeä merkitys talvi- ja jatkosodan vaikeina vuosina. Luukkonen korosti lottatyön henkisen ja aatteellisen puolen merkitystä - työn ydinvoimana oli rakkaus isänmaahan. Hänen olemuksensa herätti arvostusta kaikissa yhteiskuntapiireissä.
Sortovuodet ja uskonnollisuus pohjustivat Oulusta Sortavalaan opettajaksi lähteneen Luukkosen omistautumista lottatyölle. Kansalaissodan aikana 1918 armeijan kasarmiksi muutetussa opettajaseminaarissa sotilaita avustanut Luukkonen tuli havaitsemaan millaisia tehtäviä naisilla oli ja miten heidän toimintansa olisi järjestettävä.
Vuonna 1929 Luukkosen puheenjohtajakseen valinnut Lotta Svärd kasvoi 232 000 lotan organisaatioksi 1944 mennessä. Kasvatus- ja pikkulottatyön merkitystä korostanut Luukkonen sai ensimmäisenä naisena marsalkka Mannerheimilta ensimmäisen luokan Vapaudenristin miekkoineen.
Sodan päätyttyä lottajärjestö määrättiin välirauhansopimuksen perusteella lakkautettavaksi. Ajan henkinen paine heikensi Luukkosen terveyttä, ja 1947 hän kuoli saamaansa sydäninfarktiin. Luukkonen haudattiin sukuhautaan Iin Kruununsaareen. Muistokiveen veistettiin lottaneulan kuvio ja sen alle lause: "Isänmaa on Jumalan ajatus."
Syntyi 13.3.1882 Oulussa Kuoli 27.10.1947 Helsingissä
Lähteet: Maija-Liisa Bäckström, Kansallisgalleria, WSOY Kaarle Sulamaa, Kansallisbiografia, SKS
Kuva: Suomen Kuvapalvelu
|