YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Lucina Hagman
Veikko Hakulinen
Tarja Halonen
Heidi Hautala
Reino Helismaa
Mika Häkkinen
Sirkka Hämäläinen
Ehdokas Ehdokas

Veikko Hakulinen
1925 - 2003
Kolminkertainen maastohiihdon olympiavoittaja
Ehdokas numero 22

Ehdokas 22

VEIKKO HAKULINEN

Veikko Hakulinen hiihti kultaa kolmissa peräkkäisissä olympiakisoissa sekä niiden välillä kaksissa maailmanmestaruuskilpailuissa. Saavutetut 14 olympia- ja maailmanmestaruusmitalia nostavat
”Haku-Veikon” Suomen kaikkien aikojen menestyneimmäksi hiihtäjäksi ja yhdeksi menestyneimmistä koko maailmassa.

Hakulisen hiihtoharrastus pääsi vauhtiin vasta rintamavuosien jälkeen 1945. Pohjakuntonsa Hakulinen hankki kuorma-auton apumiehen toimessaan. Hän otti hoitaakseen kuljettajankin työt, lastasi ja purki kuormia kahden miehen edestä ja taittoi kymmenien kilometrien työmatkansa juosten.

Omintakeinen harjoittelu tuotti pian menestystä kotimaassa ja kisamatkoja myös ulkomaille. Kansainvälisen hiihtokansan tietoisuuteen Hakulinen sivakoi Oslon olympialaisten 50 kilometrillä 1952. Täysin ylivoimainen voitto paikkasi isäntämaan vaatimatonta menestystä Helsingin kesäkisoissa ja kohotti kansallista itsetuntoa.

Olympiavoittajana Hakulinen muuttui haastajasta hallitsijaksi, joka pystyi vuodesta ja arvokisasta toiseen kovatasoisiin suorituksiin. Hakulinen voitti Cortinan (1956) ja Squaw Valleyn (1960) olympiakisoissa sekä Lahden maailmanmestaruuskilpailuissa (1958) jokaisessa kolme mitalia, joista kustakin yksi kultainen.

Jo hiihtouransa aikana ja varsinkin sen jälkeen Hakulinen kahmi menestystä mitä moninaisimmissa lajeissa aina ampumahiihdosta hiihtosuunnistukseen ja soutuun. Sisu, itsepäisyys, laantumaton kilpailuvietti sekä kyky keskittyä suurkilpailuihin loivat Hakuliselle legendaarisen maineen suomalaisena hiihtosankarina.

Syntyi 4.1.1925 Kurkijoella
Kuoli 25.10.2003 Valkeakoskella


Lähteet:
Veli-Matti Autio, Kansallisbiografia, SKS
Juhani Kohonen, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004