YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Katri Helena Kalaoja
Yrjö Kallinen
Aurora Karamzin
Aki Kaurismäki
Urho Kekkonen
Laila Kinnunen
Marja-Liisa Kirvesniemi
Aleksis Kivi
Mauno Koivisto
Rudolf Koivu
Hannes Kolehmainen
Alfred Kordelin
Armi Kuusela
Hertta Kuusinen
Toivo Kärki
Ehdokas Ehdokas

Laila Kinnunen
1939 - 2000
Iskelmän kuningatar
Ehdokas numero 34

Ehdokas 34

LAILA KINNUNEN

Laila Kinnunen oli 1950- ja 1960-lukujen iskelmätyttö ja kansainvälisen tason viihdetaiteilija, joka lyhyeksi jääneellä urallaan nousi uuden polven naistaiteilijoidemme keulakuvaksi. Ensimmäisen televisiosukupolven edustajana ”La Laila” oli idoli, jonka kampauksia ja pukeutumistyyliä jäljiteltiin pitkin Suomea. Laila oli myös ensimmäinen suomalainen naisviihdetaiteilija, jonka ura ja yksityiselämä olivat viikkolehdistön herpaantumattoman mielenkiinnon ja kirjoittelun kohteena.

Kinnusen ensilevy ja läpimurto oli italialaisiskelmä Lazzarella vuonna 1957. Pehmeä taipuisa ääni, erinomainen rytmitaju ja monipuolinen ohjelmisto jazzista jenkkaan ja valssista bossa novaan tekivät laulajattaresta kansansuosikin ja alan ammattilaisten arvostaman taiteilijan. Suuri yleisö muistaa Kinnusen tulkinnat mm. hiteistä Pojat, Kuume, Mantshurian kummut ja Pieni sydän.

Vuonna 1961 Kinnunen voitti Suomen ensimmäiset eurovisiokilpailut laululla Valoa ikkunassa. Cannesissa saavutettu seitsemäs sija avasi kielitaitoiselle Lailalle myös eurooppalaiset estradit. Suomessa vähemmän tunnetun kansainvälisen uransa aikana taiteilija levytti mm. Hollannissa, Länsi-Saksassa ja Ruotsissa. Koskettavia tulkintoja syntyi suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, venäjäksi, unkariksi ja afrikaansin kielellä.

Lämpöä ja hyväntuulisuutta säteilevä lavakarisma, ammattitaito, luontevuus ja läsnäolo kiinnittivät Kinnusen tähden lähtemättömästi suomalaiselle iskelmätaivaalle.

Syntyi 8.11.1939 Helsingin maalaiskunnassa
Kuoli 26.10.2000 Heinävedellä


Lähteet:
Maarit Niiniluoto, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004