YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Lars Levi Laestadius
Edvin Laine
Lalli
Eino Leino
Juice Leskinen
Pentti Linkola
Väinö Linna
Fanni Luukkonen
Elias Lönnrot
Ehdokas Ehdokas

Edvin Laine
1905 - 1989
Teatterin ja elokuvan voimahahmo
Ehdokas numero 45

Ehdokas 45

EDVIN LAINE

Edvin Laine oli dynaaminen taiteilijapersoona, joka teki mittavan elämäntyönsä teatterissa ja elokuvakameran molemmin puolin. Laine muistetaan erityisesti kansallisten merkkiteosten filmatisoijana, mutta hän teki myös 75-vuotisen uran teatterissa.

Laineelle teatteri oli voimakkaiden tunteiden ja väkevien tapahtumien näyttämörealismia. Ensimmäiset teatteriesiintymisensä kansakoululainen Edvin teki Saapasjalkakissa–satunäytelmässä, ammattimainen näyttelijänura alkoi Turun teatterissa. Sieltä tie vei Tampereen Työväen Teatteriin näyttelijäksi, ohjaajaksi ja lopulta teatterin johtoon.

Laineen ohjaama Niskavuori-sarjan päätösjakso Entäs nyt, Niskavuori sai kantaesityksensä Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterissa 1952. Kansallisteatterissa hän ohjasi vuodesta 1953 kuolemaansa saakka. Pyynikin kesäteatterissa vieraillut Laine ohjasi Tuntemattoman sotilaan, jota esitettiin yhdeksänä perättäisenä kesänä 1960-luvulla.

Laine ohjasi 43 vuoden aikana 39 elokuvaa. Elokuvaohjaajana Laineen asteikko ulottui yhteiskunnallisia ongelmia käsittelevistä tarinoista lastenelokuviin ja urheiluaiheisiin sisältäen sekä väkevää dramatiikkaa että vauhdikkaita komedioita. Kestävintä valkokangastaidetta Laine loi sovittaessaan Hella Wuolijoen ja Väinö Linnan tekstejä elokuviksi. Näistä Tuntematon sotilas (1955) on ylivoimaisesti katsotuin kotimainen elokuva kautta aikojen.

Syntyi 13.7.1905 Iisalmessa
Kuoli 18.11.1989 Helsingissä


Lähteet:
Kari Uusitalo, Kansallisbiografia, SKS
Kari Uusitalo, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004