YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

J.K. Paasikivi
Erno Paasilinna
Olavi Paavolainen
Tauno Palo
Leena Palotie
Larin Paraske
Pertti Pasanen
Ehdokas Ehdokas

Karita Mattila
s. 1960
Maailmalla mainetta niittävä oopperasopraano
Ehdokas numero 54

Ehdokas 54

KARITA MATTILA

Oopperalaulaja Karita Mattilan kansainvälinen menestys alkoi varhain ja on vienyt hänet monille johtaville oopperanäyttämöille ja konserttilavoille. Lyyrisenä sopraanona uransa aloittanut Mattila on esiintynyt tähtirooleissa mm. Govent Gardenissa Lontoossa sekä Metropolitanissa New Yorkissa. Nykyisin Mattila on tunnetuin suomalainen oopperanimi maailmalla.

Ilmaisukykyinen ja yleisönsä ottava Mattila nousi kansainväliseen kuuluisuuteen BBC:n Cardiffin kansainvälisen laulukilpailun myötä 1983. Tätä pohjusti pari vuotta aiemmin saatu voitto Lappeenrannan laulukilpailussa. Alkuinnostuksen jälkeen Mattilan ura tasaantui, mutta sopraano nousi 1990 –luvulla laulutekniikan opintojen jälkeen suoraan kansainväliselle huipulle. Toisen tulemisen loistohetkiä ovat olleet mm. roolit Elizabethinä Verdin Don Carloksessa ja Elsana Wagnerin Lohengrinissä.

Sibelius-Akatemiassa yksinlaulun diplomitutkinnon suorittanut Mattila muutti Lontooseen 1980-luvun lopulla. Solistina Mattila on laulanut niin Wienin ja Lontoon filharmonikkojen, BBC:n sinfoniaorkesterin kuin Ruotsin radion sinfoniaorkesterin, Milanon La Scalan orkesterin sekä useiden suomalaisten orkestereiden kanssa. Mattila voitti Grammy -palkinnon vuonna 1998 parhaasta oopperalevytyksestä. Lisäksi hänet on palkittu Ranskan korkeimmalla kulttuurikunniamerkillä sekä Pro Finlandia –mitalilla 2001.

Persoonallisesta äänestään ja eläytymiskyvystään tunnetun Mattilan tunnetuimpiin rooleihin kuuluvat lisäksi Leonore Fideliossa, Katja Kabanovássa, Amelia Simon Boccanegrassa, Tatiana Evgeni Oneginissa, Desdemona Otellossa sekä Donna Elvira ja Donna Anna Don Giovannissa.

Syntyi 5.9.1960 Somerolla


Lähteet:
Hannu-Ilari Lampila, Kansallisgalleria, WSOY
Ulkoasiainhallinnon www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004