YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

J.K. Paasikivi
Erno Paasilinna
Olavi Paavolainen
Tauno Palo
Leena Palotie
Larin Paraske
Pertti Pasanen
Ehdokas Ehdokas

Matti Nykänen
s. 1963
Huimapäinen mäkikotka, nelinkertainen olympiavoittaja
Ehdokas numero 57

Ehdokas 57

MATTI NYKÄNEN

Häikäisevän urheilu-uran tehnyt mäkihyppääjä Matti Nykänen on voittanut olympia- ja MM-kisoissa yhdeksän kultamitalia, neljästi maailmancupin, kahdesti Keski-Euroopan mäkiviikon ja kerran lentomäen maailmanmestaruuden. Hän on kaikkien aikojen ensimmäinen mäkihypyn nelinkertainen olympiakisojen kultamitalimies.

Suomalaisen urheiluyleisön tietoisuuteen Nykänen nousi lähes tuntemattomuudesta 1981, jolloin hän 17-vuotiaana valloitti nuorten maailmanmestaruuden Länsi-Saksan Schonachissa. Valmentaja Matti Pullin ohjauksessa Nykäsestä kehittyi nopeasti miesten sarjan huippunimi. Ensimmäisen MM-kultansa Nykänen voitti Oslossa sankassa sumussa hypätyssä suuren mäen kilpailussa 1982.

Uran lakipiste koitti kuusi vuotta myöhemmin Kanadan Calgaryn olympialaisissa, jossa Nykänen otti ylivoimaisesti kultaa niin normaalimäessä, suurmäessä kuin joukkuemäessäkin. Väliin mahtuivat Oslon MM-kulta ja –hopea (1982), Sarajevon olympialaisten kulta ja hopea (1984), Seefeldin MM-kulta ja –pronssi (1985) sekä Oberstdorfin MM-kulta ja –hopea (1987). Lahden MM-kisoista 1989 tuli kultaa ja pronssia. Viimeinen MM-mitali tuli lentomäestä 1990: hopeaa.

Kahdesti vuoden urheilijaksi valittu ja 22 SM-mitalia voittanut Nykänen on urheilu-uransa jälkeen kokeillut siipiään muun muassa laulajana sekä ravintoloitsijana.

Syntyi 17.7.1963 Jyväskylässä


Lähteet:
Markku Siukonen, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004