YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Kaija Saariaho
Pentti Saarikoski
Sylvi Saimo
Esa-Pekka Salonen
Eugen Schauman
Helene Schjerfbeck
Jean Sibelius
Miina Sillanpää
F.E. Sillanpää
Helvi Sipilä
J.V. Snellman
K.J. Ståhlberg
P.E. Svinhufvud
Edith Södergran
Ehdokas Ehdokas

Linus Torvalds
s. 1969
Internet-sukupolven keulahahmo, Linuxin luoja
Ehdokas numero 88

Ehdokas 88

LINUS TORVALDS

Ohjelmointiguru Linus Torvaldsia pidetään uuden internet-sukupolven keulakuvana. Vapaaehtoisten ohjelmoijien yhteistyönä kehitetty Linux-käyttöjärjestelmä teki sen alullepanijasta eli Torvaldsista tietotekniikka-alan kansainvälisen kuuluisuuden.

Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä opiskellut Torvalds tutustui Unix-nimiseen tietokoneen toimintoja ohjaavaan käyttöjärjestelmään, jonka hän halusi saada omaan kotitietokoneeseensa. Koska markkinoilta ei löytynyt sopivaa, Torvalds alkoi 1991 kirjoittaa omaa Unix-versiotaan. Valmiin ohjelman hän vei ilmaiseksi internetiin toivoen jonkun kokeilevan ja kommentoivan sitä.

Vähitellen käyttäjäkunta kasvoi kymmeniin ja lopulta miljooniin. Samalla muodostui maailmanlaajuinen kehittäjäyhteisö, joka laajensi Linuxin lopulta niin laadukkaaksi, että se nousi varteenotettavaksi haastajaksi Microsoftille ja sen myymälle Windows-käyttöjärjestelmälle. Taustalla on nähty "hakkerietiikaksi" kutsuttuja filosofisia sävyjä.

Torvalds on ansaitusti ohjelmoijien keulakuva ja arvostettu asiantuntija myös yhteiskunnallisissa ja teollisissa piireissä. Hänelle on myönnetty joukko merkittäviä palkintoja ja kunnianosoituksia, muun muassa kaksi kunniatohtorin arvoa. Vaikka Torvalds ei ole Linux-kehitystyöstä varsinaista palkkaa saanutkaan, hän on hyötynyt työstään ja maineestaan sekä Linux-yritysten pörssiosakkeilla että siirryttyään Kalifornian Piilaaksossa toimivaan tietotekniikkayritykseen kehittämään tietokoneiden prosessoritekniikoita.

Syntyi 28.12.1969 Helsingissä


Lähteet:
Jukka Paakki, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004