YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Minna Canth
Anders Chydenius
Uno Cygnaeus
Ehdokas Ehdokas

Yrjö Kallinen
1886 - 1976
Rauhanmies ja pasifisti-puolustusministeri
Ehdokas numero 30

Ehdokas 30

YRJÖ KALLINEN

Yrjö Kallinen on jäänyt kansakunnan muistiin rauhanaatteen miehenä ja legendaarisena puhujana, joka uskoi yksilöstä itsestään lähtevään ihmisen, yhteiskunnan ja ihmiskunnan muuttumisen mahdollisuuteen. Osuustoimintaliikkeen parista yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi noussut Kallinen yhdisti arkisiinkin puheisiinsa ihmisenä olemisen peruskysymyksiä onnellisuudesta ja henkisestä kasvusta sekä ihmisen ja yhteiskunnan hyvinvoinnista.

Kallisen rauhanaate oli peräisin nuoruusvuosilta, ja sitä vain syvensi läpi elämän jatkunut perehtyminen idän uskontoihin, itämaiseen ajatteluun ja filosofiaan. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä Kallisen julistus sai kansan ja poliitikot todella ajattelemaan sodan ja rauhan ongelmaa. Jatkosodan jälkimainingeissa vakaumuksellinen pasifisti ja kansanedustaja Kallinen kutsuttiin puolustusministeriksi.

1960-luvun lopulla Kallinen suositteli Suomelle tienraivaajan roolia aseidenriisunnan aloittajana ja sen osoituksena Puolustusvoimien lakkauttamista. Tämän seurauksena presidentti Urho Kekkonen Puolustusvoimien ylipäällikkönäkin omaksui näkökannan, jonka mukaan Puolustusvoimat voitaisiin lakkauttaa.

Poliitikkokautensa jälkeen Suomen työväenliikkeen omaksitunnoksi sanotusta opetusneuvos Kallisesta tuli vaikuttava vapaa-ajattelija, ihmisyyden ja kansojen yhteisymmärryksen väsymätön puolestapuhuja ja ihmiskunnan paremman tulevaisuuden profeetta. Hän oli elementissään sekä yleisötilaisuuksissa että radiossa ja tuli tunnetuksi mestaripuhujana, joka kiersi maan kaikki kolkat

Syntyi 15.6.1886 Oulussa
Kuoli 1.1.1976 Helsingissä


Lähteet:
Jorma Kallenautio, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004