YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Arvo Ylppö
Ehdokas Ehdokas

Aino Ackté
1876 - 1944
Oopperanäyttämöiden dramaattinen tähtisopraano
Ehdokas numero 3

Ehdokas 3

AINO ACKTÉ

Aino Ackté oli kansainvälisten oopperanäyttämöiden dramaattinen tähtisopraano ja aikansa maineikkain suomalainen laulajatar.

Pariisin konservatoriossa opiskellut Ackté teki läpimurtonsa Faustin Margaretana Pariisin Suuressa oopperassa. Uran muita loistorooleja olivat Wagnerin Lohengrinin Elsa, Tannhäuserin Elisabeth, Valkyrioiden Siegelinde, Puccinin Tosca ja Straussin Salome.
Acktén rakkain rooli oli aikakautensa modernismia ilmentävä Salome, josta myös tuli hänen uransa suurin menestys. Acktén estradeja olivat niin Keski-Euroopan oopperat kuin Lontoon Covent Garden ja New Yorkin Metropolitankin. Pariisissa grand opéra –tyylin omaksunut Ackté pyrki tulkinnassaan korkeatasoisen laulun ohella aina loisteliaaseen näyttämöllepanoon.

Ackté oli myös uuttera Suomen kulttuurilähettiläs maailmalla. Vuoden 1900 maailmannäyttelyssä 24-vuotiaan Acktén Pariisin tuntemus ja diplomaattiset taidot edesauttoivat Suomen paviljongin menestystä ja tukivat Suomen esiintymistä autonomisena kulttuurimaana.

Kansainväliset näyttämöt jätettyään Ackté kohdisti tarmonsa ja musikaalisuutensa kotimaisen musiikkielämän ja oopperan edistämiseen. Vuonna 1911 hän perusti Edvard Fazerin kanssa Kansallisoopperan edeltäjän, Kotimaisen oopperan. Vuonna 1912 Acktén aloitteesta järjestettiin Olavinlinnassa ensimmäiset oopperajuhlat, joiden perintöä Savonlinnan Oopperajuhlat jatkaa yhä nykyäänkin.

Syntyi 23.4.1876 Helsingissä
Kuoli 8.8.1944 Vihdin Nummelassa


Lähteet:
Hannu-Ilari Lampila, Kansallisgalleria, WSOY
Pekka Suhonen, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004