YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Kaija Saariaho
Pentti Saarikoski
Sylvi Saimo
Esa-Pekka Salonen
Eugen Schauman
Helene Schjerfbeck
Jean Sibelius
Miina Sillanpää
F.E. Sillanpää
Helvi Sipilä
J.V. Snellman
K.J. Ståhlberg
P.E. Svinhufvud
Edith Södergran
Ehdokas Ehdokas

Jean Sibelius
1865 - 1957
Säveltäjä; myyttien, historian, luonnon sinfonikko
Ehdokas numero 78

Ehdokas 78

JEAN SIBELIUS

Kuuluisin suomalainen säveltäjä Jean (Johan, Janne) Sibelius on 1900-luvun ja ehkäpä koko musiikinhistoriankin tärkeimpiä sinfonikkoja ja orkesterirunoilijoita. Sibeliusta voidaan pitää suomalaisen musiikin perustajana. Hänen musiikillaan oli merkittävä rooli Suomen itsenäistymisprosessissa. Kansallissäveltäjä vangitsi teoksiinsa suomalaisia myyttejä, historiaa sekä luontoa.

Sibelius tunnetaan seitsemästä sinfoniastaan, joiden synty lomittuu sekä sinfoniasävellyksen kehityksen että Suomen historian käännekohtiin. Kalevalan innoittama Kullervo, routavuosina ilmestynyt Suomi herää eli Finlandia, kansallissodan aikainen Jääkäri-marssi sekä Tapiola vuodelta 1926 ovat jälkipolville tuttua Sibeliusta. Surusoitto antaa vihjeen siitä, mitä maailma on menettänyt kahdeksannen sinfonian hävittämisen myötä.

Vaikka eräissä Keski-Euroopan maissa Sibeliusta on pidetty vain suomalaisena kotiseutusäveltäjänä ja kansallisromantikkona, niin toisen maailmansodan jälkeen Sibeliuksen on nähty olleen myös modernisti ja edelläkävijä, jonka laajojen orkesteriteosten muoto- ja tekstuuriratkaisut näyttävät suuntaa jopa 1900-luvun lopun säveltäjille.

Arvostetusta asemastaan huolimatta Sibelius kärsi uransa aikana taloudellisista vaikeuksista. Hän säilytti kuitenkin ikääntyneenäkin aina mielenkiintonsa musiikin uusimpia virtauksia kohtaan. Ainolassa kävijöiden virta oli ehtymätön, ja säveltäjän täyttäessä 90 vuotta Ison-Britannian entinen pääministeri Sir Winston Churchill lähetti Sibeliukselle laatikon tämän lempituotteita, havannalaisia sikareita.

Syntyi 8.12.1865 Hämeenlinnassa
Kuoli 20.9.1957 Järvenpäässä


Lähteet:
Veijo Murtomäki, Kansallisbiografia, SKS
Erkki Salmenhaara, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004