YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Albert Edelfelt
Adolf Ehrnrooth
Eero Erkko
Ella Eronen
Ehdokas Ehdokas

Paavo Nurmi
1897 - 1973
Juoksukenttien kuningas
Ehdokas numero 56

Ehdokas 56

PAAVO NURMI

Juoksukenttien kuninkaana tunnettu Paavo Nurmi on kuuluisimpia suomalaisia ulkomailla. Nurmi adjutantteineen "juoksi itsenäistyneen Suomen maailmankartalle”. Nurmi muistetaan myös Helsingin olympialaisten 1952 legendaarisena olympiatulen sytyttäjänä. Kilpauransa jälkeen Nurmi teki omaisuuden osakekaupoilla ja rakennusmestarina.

”Lentävä suomalainen” voitti olympiakisoissa kaikkiaan yhdeksän kultamitalia ja kolme hopeamitalia. Maailmanennätysnumeroita Nurmi kohenteli yksin juosten kaikkiaan 25 kertaa 15 eri matkalla sekä lisäksi yhden viestimaailmanennätyksen Turun Urheiluliiton joukkueessa. Suomenmestaruuksia kertyi eri matkoilta kaikkiaan 20 ja viesteissä kaksi. Olipa hän kahdesti Englanninkin mestari ja kerran Yhdysvaltain mestari sisäradoilla.

Nurmen menestyksen salaisuus oli varhaisessa henkisen ja fyysisen valmentautumisen ammattimaisessa huippuosaamisessa. Modernina urheilijana hän osasi hyödyntää urheilumenestystään myös taloudellisesti. "Ruskeista kirjekuorista" kuiskittiin jo 20-luvulla, ja epäilyt sala-ammattilaisuudesta eväsivät Nurmelta edustuspaikan Los Angelesin 1932 olympialaisissa.

Nurmen jälkeen hänen seuraajansa jatkoivat mestarin menestysten sarjaa vielä useiden vuosien ajan. Sotavuosista alkanut lasku huipentui uuteen nousuun 60-70-luvuilla. Vanhemmiten sairastellut Nurmi oli julkisuudessa lausunut katkeria sanoja urheilun merkityksestä omalle uralleen, mutta innostui vielä kehumaan uutta juoksijalupausta Lasse Viréniä ja antamaan neuvoja Münchenin olympialaisten kultamitalimiehelle Pekka Vasalalle.

Syntyi 13.6.1897 Turussa
Kuoli 2.10.1973 Helsingissä


Lähteet:
Veli-Matti Autio, Kansallisbiografia, SKS
Allan Tiitta, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004