YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

K.-A. Fagerholm
Karl Fazer
Kaj Franck
Ehdokas Ehdokas

Anders Chydenius
1729 - 1803
Talousfilosofi ja valistuskirjailija
Ehdokas numero 9

Ehdokas 9

ANDERS CHYDENIUS

Kokkolan kirkkoherra Anders Chydenius oli 1700-luvun Ruotsi-Suomen merkittävimpiä poliitikkoja ja ajattelijoita. Hänet tunnetaan elinkeinovapauden puolustajana, jonka ajatus meren veden lailla tasapainoon palautuvasta vapaasta talouselämästä vastaa tarkalleen klassisen talousteorian luojan Adam Smithin vertausta talouden "näkymättömästä kädestä". Chydeniukselle elinkeinovapaus oli tie taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon.

Kirjailija ja valtiopäivämies Chydenius oli demokratian ja ihmisoikeuksien esitaistelija. Hänen ansiostaan talonpojat saivat mahdollisuuden valtionvarojen valvontaan, kun valtiontalouden hoitaminen siirtyi aristokraattien Salaiselta valiokunnalta kaikkien säätyjen täysistunnolle. Chydenius myös laati Ruotsille maailman edistyneimmän painovapauslain, joka poisti sensuurin muilta paitsi uskonnollisilta kirjoituksilta ja teki valtion asiakirjoista julkisia.

Työväen sortoa vastustanut Chydenius epäili, etteivät työläiset edes tienneet valtiopäivillä käsiteltävän heidän asemaansa uhkaavia kysymyksiä. "Kuka heistä pystyy kirjoittamaan jotakin omaksi ja veljiensä puolustukseksi?" hän kysyi kirjoituksessaan ja päätteli: "Niin turvattomien ihmisten oikeuksia täytyy sen vuoksi hoitaa kaksin verroin huolellisesti.”

Chydenius harrasti myös lääkintätointa, valmisti lääkkeitä ja teki pieniä leikkauksia. Valistusmiehenä hän ei nähnyt ristiriitaa maallisen ja uskonnollisen kilvoittelun välillä, vaan etsi kaikissa toimissaan käytännön hyötyä.

Syntyi 26.2.1729 Sotkamossa
Kuoli 1.2.1803 Kokkolan pitäjässä


Lähteet:
Pertti Hyttinen, Kansallisgalleria, WSOY
Pentti Virrankoski, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Otavan kuva-arkisto

YLE ©2004