YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Kaija Saariaho
Pentti Saarikoski
Sylvi Saimo
Esa-Pekka Salonen
Eugen Schauman
Helene Schjerfbeck
Jean Sibelius
Miina Sillanpää
F.E. Sillanpää
Helvi Sipilä
J.V. Snellman
K.J. Ståhlberg
P.E. Svinhufvud
Edith Södergran
Ehdokas Ehdokas

Pentti Saarikoski
1937 - 1983
Kirjailija, ajattelija, 1960-luvun kapinallisuuden ääni
Ehdokas numero 73

Ehdokas 73

PENTTI SAARIKOSKI

Pentti Saarikoski oli 1960- ja 1970 -lukujen tunnetuin suomalainen runoilija. Hän uudisti runon muodon ja toi siihen yhteiskunnallisen aineksen. Hän oli myös päiväkirjailija ja merkittävä suomentaja. Saarikoski oli 60-luvun kapinan, poliittisen radikalismin ja seksuaalisen vallankumouksen ensimmäinen kellokas. Hänen 1980-luvun hahmonsa oli ennen aikojaan riutunut viisas tietäjä, joka näytti hallitsevan maailman myyttien ja uskontojen salat.

Kristillisen kasvatuksen saanut Saarikoski oli 20-vuotiaana modernistisen runouden ihmelapsi, kunnes teki täyskäännöksen: hajoitti runonrakenteen postmoderniksi, kääntyi kommunistiksi, alkoholisoitui ja erkani 60-luvun lopussa poliittisesta toiminnasta. Vasta Ruotsissa 1980-luvun taitteessa kirjoitetuissa runoissaan hän ylti nuoruudentuotantonsa tasolle.

Vanhaa sukupolvea kohtaan hyökkäävä radikaali linja tuli esiin myös pakinoissa, nimimerkki Nenä oli parhaimmillaan Ylioppilaslehdessä 60-luvun taitteessa. Saarikoski toimitti Uutta kirjallisuuslehteä, ja oli kommunistien rahoittaman Aikalaisen päätoimittaja 1964 - 1967. Nuorisosuosikiksi hän nousi suomentamalla J.D. Salingerin Sieppari ruispellossa. Saarikosken suuriin kreikkalaisiin käännöstöihin luetaan muun muassa Odysseus sekä Homeroksen Odysseia.

Postuumisti 1984 julkaistu Nuoruuden päiväkirjat kuvaa nuoren Saarikosken ristiriitoja, muita päiväkirjoja kertyi kaikkiaan kuusi. Runoutta on koottu valikoimaksi Tähänastiset runot (1978). Tiarnia-sarjan hän kirjoitti Ruotsissa Mia Bernerin kanssa ja saavutti aseman myös uuden asuinmaansa runoudessa.

Syntyi 2.9.1937 Impilahdella
Kuoli 24.8.1983 Joensuussa


Lähteet:
Pekka Tarkka, Kansallisbiografia, SKS
Allan Tiitta, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004