YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Alli Vaittinen-Kuikka
Nils-Aslak Valkeapää
Ville Valo
Lasse Virén
A.I. Virtanen
Vilho Väisälä
Ehdokas Ehdokas

Toivo Kärki
1915 - 1992
Musiikkiviihteen monitoimimies
Ehdokas numero 43

Ehdokas 43

TOIVO KÄRKI

Runollisen suomalaistangon isä Toivo Kärki oli sodanjälkeisen iskelmän suurin nimi. Aikansa musiikkivaikuttajan elämäntyö säveltäjänä, muusikkona, kapellimestarina ja tuottajana on sittemmin nostettu kansallisen instituution asemaan.

Nuoren jazz-säveltäjän orastava kansainvälisen ura jäi sodan jalkoihin. Kokemukset rintamalta käänsivät Kärjen sävellykset suomalaisuuden juurille, surumielisyyteen ja melankoliaan - kuitenkin uutta ilmaisua hakien ja luoden. Jatkosodan aikana syntyivät tangoklassikot Liljankukka, Siks oon mä suruinen ja Tule hiljaa.

Sodan päätyttyä Kärki yhtyeineen viihdytti tanssikiellossa olevaa maata iltamakiertueilla. Valkokankaan ikivihreät sävelmät Reppu ja reissumies, Täysikuu ja Sinun silmiesi tähden ovat Kärjen filmimusiikkia, jota syntyi yhteensä viiteenkymmeneen elokuvaan. ”Topi” Kärki ja työparinsa Reino Helismaa tehtailivat myös musiikkinäytelmiä, revyitä ja lukemattomia radiohupailuja. Kansa otti omakseen Kärjen pihkantuoksuisen jätkäviihteen, mutta kriitikoiden piirissä sitä ei säveltaiteeksi noteerattu. Rillumarei-leiman saanut Kärki hämmensikin musiikkipiirejä lukuisien peitenimiensä turvin.

Kiertue-elämään uupunut maestro siirtyi tuottamaan musiikkia, koulimaan nousevia laulajia ja jatkamaan sävellystyötään. Maan lahjakkaimpien sanoittajien kanssa toiminut Kärki ymmärsi ehkä ensimmäisenä viihdesäveltäjänä tekstin arvon suomalaisessa iskelmässä.

Syntyi 3.12.1915 Nokialla
Kuoli 30.4.1992 Helsingissä


Lähteet:
Ilpo Hakasalo, Kansallisgalleria, WSOY
Maarit Niiniluoto, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004