YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Alli Vaittinen-Kuikka
Nils-Aslak Valkeapää
Ville Valo
Lasse Virén
A.I. Virtanen
Vilho Väisälä
Ehdokas Ehdokas

Siiri "Äitee" Rantanen
s. 1924
Pitkän huippu-uran tehnyt naishiihtäjä
Ehdokas numero 66

Ehdokas 66

SIIRI "ÄITEE" RANTANEN

Siiri Rantanen on ensimmäinen pitkäaikaisen uran kansainvälisellä huipulla luonut naishiihtäjämme. Naisten ensimmäisen viestihiihdon olympiakultaa 1956 Cortinan kisoissa voittanut Rantanen nappasi kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta. 1950 - 1960-luvun radionkuuntelijat muistavat Rantasen rajut kamppailut venäläisten ja ruotsalaisten kanssa, mutta myös naurun ja pyykinpesuterveiset kotiin milloin miltäkin maailmankolkalta. Vielä vuosikymmeniä myöhemmin posti osasi tuoda perille Lahteen kirjeet, joissa luki vain "Äitee", ei mitään osoitetta.

Rantasen ura alkoi naisten kilpahiihdon synnyn myötä. Naisten ensimmäisissä olympiahiihdoissa Oslossa 1952 Suomi sai ainoasta naisten lajista, 10 kilometriltä kolmoisvoiton ja Rantanen pronssia. Viestihiihdossa Rantanen starttasi viisi kertaa olympia- ja maailmanmestaruushiihdoissa 1954 - 1962 viestiin, ja aina Suomi sai mitalin. Rantanen hankki kuntonsa omaehtoisella harjoittelulla. Hän saavutti 60-luvun alussa Suomen mestaruuden myös maastojuoksussa ja maantiepyöräilyssä.

"Äitee" aloitti kilpailu-uransa Värtsilässä Pohjois-Karjalassa, mutta edusti parhaat vuotensa Lahden Hiihtoseuraa (LHS). Menestys maistui, sillä Rantanen oli nuoruuden raskaissa maataloustöissä vioittanut pahasti selkänsä. Aktiiviuran jälkeen Rantanen oli vielä Finlandia-hiihdon nopein nainen 1976 ja 1977. Jälkimmäinen voitto tuli 52-vuotiaana, viimeisen täysimittaisen Finlandiansa hän hiihti 71-vuotiaana 1996.

Syntyi 14.12.1924 Tohmajärvellä


Lähteet:
Antti O. Arponen, Kansallisbiografia, SKS
Kilpakenttien sankarit 1, Tammi

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004