YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Tove Jansson
Ehdokas Ehdokas

Lalli
k. noin 1160
Köyliöläinen talonpoika, piispa Henrikin surmaaja
Ehdokas numero 46

Ehdokas 46

LALLI

Historia tuntee Köyliön Lallin synkkänä murhamiehenä, joka surmasi piispa Henrikin, joka oli ristiretkellä käännyttämässä pohjoista pakanakansaa roomalaiskatoliseen uskoon. Kirkollisten legendojen ja kansanrunouden kuvaama talonpoika Lalli on nähty sekä kiivasluontoisena tappajana että vaimonsa viekkauden uhrina. Historian valossa Lalli on näyttäytynyt myös kirkon vastustajana, aikansa verokapinallisena ja sorretun kansan puolustajana. Köyliönjärven jäällä henkensä heittäneestä Henrikistä tuli pyhimys.

Piispa Henrikin surmavirsi kertoo Lallin tarinasta yhden version. Surmavirren säkein Piispa pysähtyi Lallin talossa, jossa Kerttu-vaimo kieltäytyi kestittämästä kulkijaa ajan tavan mukaan. Piispa otti ruokaa ja juomaa luvatta, mutta jätti emännälle rahaa maksuksi. Kun Lalli palasi kotiin, kertoi "Kerttu kelvoton emäntä, paha vaimo pannahinen, salasyöjä sappehinen" piispan ryöstäneen tavarat. Vimmastunut Lalli otti kirveensä, hiihti piispan perään, surmasi tämän ja otti piispan hiipan päähänsä. ”Lalli pahin pakanoista, julmin Juutasten seasta” sai myös rangaistuksensa. Kun hän otti lakin päästään, seurasivat hiukset ja päänahka mukana.

Kirkkotaiteeseen piirtyi Pyhä Henrik polkemassa Lallia jalkoihinsa. Lalli hiippoineen jäi elämään Pyhän Henrikin tunnusmerkkinä, hänen pyhimystunnuksenaan.

Kuoli noin 1160


Lähteet:
Ari-Pekka Palola ja Anneli Mäkelä-Alitalo, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Jaakko Ojala

YLE ©2004