YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Kaija Saariaho
Pentti Saarikoski
Sylvi Saimo
Esa-Pekka Salonen
Eugen Schauman
Helene Schjerfbeck
Jean Sibelius
Miina Sillanpää
F.E. Sillanpää
Helvi Sipilä
J.V. Snellman
K.J. Ståhlberg
P.E. Svinhufvud
Edith Södergran
Ehdokas Ehdokas

Helvi Sipilä
s. 1915
Ihmisoikeuspioneeri, YK:n apulaispääsihteeri
Ehdokas numero 81

Ehdokas 81

HELVI SIPILÄ

Helvi Sipilä valittiin ensimmäisenä naisena YK:n apulaispääsihteeriksi. Sipilän vastuualueena olivat naiskysymykset, sosiaalinen kehitys ja rikollisuuden ehkäisy. Helvi Sipilästä tuli myös ensimmäinen nainen, joka oli ehdolla Suomen tasavallan presidentiksi vuonna 1982.

Sipilästä tuli 1940-luvulla maamme toinen asianajajan ammattia harjoittamaan ryhtynyt nainen. Oheistoiminta kansallisissa ja kansainvälisissä yhteisöissä johti 1970-luvulla tarjoukseen YK:n apulaispääsihteerin toimesta, jota Sipilä hoiti lähes kymmenen vuotta. Sipilän kaudella järjestettiin ensimmäinen YK:n kansainvälinen naisten vuosi ja sen maailmankonferenssi 1974 - 75.

Sipilän mukaan naisten oikeudet oli monissa yhteiskunnissa vakavasti laiminlyöty. Naisen alistettu asema on suuri este kehitykselle. Oli tarpeen vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja kansojen johtajiin, jotta saataisiin maailma heräämään ja huomaamaan vallitseva epäoikeudenmukaisuus, sorto ja kärsimys.

Apulaispääsihteerin toimen jälkeen Sipilä jatkoi toimintaansa YK:n naisten kehitysrahaston Suomen yhdistyksen puheenjohtajana. Sipilä ehti myös avata suomalaisille naisille tietä poliittisen hierarkian huipulle: Liberaalinen Kansanpuolue asetti hänet presidenttiehdokkaaksi tasavallan presidentin valitsijamiesvaaleissa 1982.

Sipilälle on myönnetty kunniatohtorin arvo 12 yliopistossa ja korkeakoulussa. Hänelle myönnettiin ministerin arvonimi 2001.

Syntyi 5.5.1915 Helsingissä


Lähteet:
Johanna Forsström, Kansallisbiografia, SKS
Raili Malmberg, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004