ALVAR AALTO
Viime vuosisadan merkittävimpiin arkkitehteihin maailmassa lukeutuvan Alvar Aallon työ ulottui asemakaavoista asuntoihin ja huonekaluista lasiesineisiin. Aalto loi oman arkkitehtuurisuuntauksensa, jossa sopusointu maiseman, maaston, kasvillisuuden ja rakennuksen välillä yhdistyvät funktionalismin perinteeseen.
Arkkitehdin sosiaalista omatuntoa korostanut suunnittelufilosofia kiteytyy Paimion parantolassa, josta tuli Aallon kansainvälinen läpimurtotyö. Keuhkotuberkuloosin nujertamiseksi 1933 kohonnut sairaala oli kokonaistaideteos, jossa koko ympäristö - valaistus, ovenkahvat, portaiden kaiteet, huoneiden värivalinnat, lavuaarit ja istuimet - tukivat potilaan parantumista. Keuhkotautipotilaan hengitystä helpottamaan syntyi myös design-ikoniksi kohonnut Paimio-tuoli. Aiemmin ”tavallisten ihmisten” miljöihin ei ollut toteutettu näin yksityiskohtaista ja käyttäjän tarpeita huomioivaa suunnittelua. Uran huipentumana on pidetty Finlandia-taloa, joka valmistui 1971.
Aallon ja hänen vaimonsa Ainon puuhuonekalujen perustalle rakentui Aallon elämäntyötä edelleen vaaliva sisustus- ja suunnitteluliike Artek. Savoy-ravintolaan suunniteltu ja sittemmin Aalto-maljakkona tunnettu klassikko on tunnetuimpia suomalaisia design-esineitä maailmalla.
Aalto uskoi harmoniseen elinympäristöön ihmisen hyvinvoinnin lähteenä. Jälleenrakennuksen vuosina standardisoidun rakentamisen ja sosiaalisen arkkitehtuurisuunnittelun eteen tehty työ on jättänyt Aallon kädenjäljen lähtemättömästi suomalaiseen yhteiskuntaan.
Syntyi 3.2.1898 Kuortaneella Kuoli 11.5.1976 Helsingissä
Lähteet: Pekka Suhonen, Kansallisgalleria, WSOY Eeva Maija Viljo, Kansallisbiografia, SKS Alvar Aalto Säätiö
Kuva: Suomen Kuvapalvelu
|