YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Sari Baldauf
Ehdokas Ehdokas

A.E. Nordenskiöld
1832 - 1901
Keskeisin arktinen tutkimusmatkailija, museointendentti
Ehdokas numero 55

Ehdokas 55

A.E. NORDENSKIÖLD

A.E. Nordenskiöld on maailmalla tunnetuimpia suomalaissyntyisiä tiedemiehiä. Nordenskiöld purjehti ensimmäisenä maailmassa Koillisväylän kautta Euroopasta Aasiaan. Hän johti useita tutkimusmatkoja Huippuvuorille ja Grönlantiin, sekä yritti Pohjoisnavalle. Nordenskiöldin keräämä karttojen ja maantieteellisten teosten kokoelma kuuluu UNESCOn ihmiskunnan merkittävimpiin tiedonlähteisiin.

Koillisväylän purjehdusta on verrattu merkitykseltään James Cookin Antarktiksen ympäripurjehdukseen. Nordenskiöldin tieteellinen tuotanto on vaikuttava, ja hän oli useiden eri maiden tieteellisten seurojen kunniajäsen. Nordenskiöldin keräämä esihistoriallisten kasvien kokoelma herätti ensimmäisen keskustelun maapallon ilmastovaihdoksista.

Tiedemiehenä Nordenskiöld esitti mielellään hyväksytyistä teorioista poikkeavia hypoteeseja, joista monet osuivat myös oikeaan. Hän oli ensimmäisiä, jotka esittivät kansallispuistojen perustamista kiinnostavien alueiden säilyttämiseksi luonnontilassa. Luonnontieteilijänä, naparetkeilijänä ja historiantutkijana ansioitunut Nordenskiöld nimitettiin 1893 Ruotsin akatemian jäseneksi.

Nordenskiöld suoritti suurimman osan tutkimuksistaan Ruotsissa, mutta hän oli syntynyt ja saanut tieteellisen koulutuksensa Suomessa. Naturhistoriska riksmuseetin mineralogisen osaston intendentiksi 26-vuotiaana valittu Nordenskiöld loi skandinaavisten sekä pohjoisten alueiden mineraalien huomattavimman kokoelman maailmassa.

Hän keräsi lisäksi useita erinomaisia kokoelmia niin kansatieteen kuin kirjahistoriankin alalta. Tärkein on 24 000 karttaa käsittävä kokoelma. Ruotsissa ja Suomessa Nordenskiöldiä pidettiin kansallissankarina. Myös Ruotsin valtiopäivillä edustajana toiminut Nordenskiöld korotettiin vapaaherralliseen säätyyn, ja Suomessa hän sai useita huomionosoituksia.

Syntyi 18.11.1832 Helsingissä
Kuoli 12.8.1901 Dalbyössä, Ruotsissa


Lähteet:
Cecilia af Forselles-Riska, kääntänyt Aulikki Litzen, Kansallisbiografia, SKS
Tapio Markkanen, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004