ERNO PAASILINNA
Erno Paasilinna on suomalaisen kirjallisuuden äänekäs toisinajattelija, yhteiskunnallisesta kritiikistään tunnettu kirjoittaja ja keskustelija, vihainen "epäkirjailija", jonka tuotanto käsittää mm. aforismeja, esseitä, dokumentteja, artikkeleita, satiireja, elämänkertoja ja antologioita. Paasilinnan teoksissa ja puheenvuoroissa yhdistyvät terävä älyllinen analyysi ja taitava suomen kielen käyttö. Hän on tarkastellut muun muassa suomalaista sananvapautta, ihmisten tasapäistymistä ja virkavaltaisuutta.
Lapin kansankorkeakoulun kasvatti aloitti uransa lehtimiehenä. Paasilinna toimitti Oulussa 60-luvulla aikakauslehti Pohjoista. Vuonna 1967 ilmestyi esikoisteos Kylmät hypyt. Luottamustehtäviä Paasilinna hoiti 1970-luvulla mm. Suomen kirjailijaliitossa. Moninkertaisesti palkittu Paasilinna sai valtion kirjallisuuspalkinnon kahdesti (1971 ja –78) ja Finlandia-palkinnon 1985.
Hänen pääteoksiinsa lukeutuvat mm. Alamaisen kyyneleet, Kadonnut Armeija sekä Yksinäisyys ja uhma. Muistelmat Tähänastisen elämäni kirjaimet (1996) herättivät suurta kohua, mikä ei miellyttänyt valokeilojen ulkopuolella viihtyvää kirjailijaa. Paasilinnan tuotanto sisältää kolmisenkymmentä romaania ja viitisentoista toimitettua teosta. Hänen satiireja ja esseitään on käännetty kaikkiaan 13 kielelle.
Syntyi 14.3.1935 Petsamossa Kuoli 30.9.2000 Tampereella
Lähteet: Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita, Tampereen kaupunginkirjaston www-sivut
Kuva: Suomen Kuvapalvelu
|