YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Lucina Hagman
Veikko Hakulinen
Tarja Halonen
Heidi Hautala
Reino Helismaa
Mika Häkkinen
Sirkka Hämäläinen
Ehdokas Ehdokas

Sirkka Hämäläinen
s. 1939
Johtaja Suomen Pankin ja eurooppalaisen talouspolitiikan huipulta
Ehdokas numero 27

Ehdokas 27

SIRKKA HÄMÄLÄINEN

Sirkka Hämäläisen nousu suomalaisen ja eurooppalaisen talouspolitiikan johtoon on historiallisesti merkittävää. Hämäläinen on ollut ensimmäinen nainen maan keskuspankin johdossa. Valinta Euroopan keskuspankin johtokuntaan nosti Hämäläisen myös eurooppalaisen talouspolitiikan korkeimmalle huipulle.

Kauppatieteiden tohtori Hämäläinen aloitti uransa Suomen Pankissa vuonna 1961. Kolmen vuosikymmenen mittaisen pankkiuran on katkaissut vain vierailu Valtiovarainministeriön kansantalousosaston johdossa 1981 - 1982. Hämäläinen nousi ensimmäisenä naisena Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi 1991, seuraavana vuonna pankkivaltuuston yksimielinen esitys teki hänestä Suomen Pankin pääjohtajan. 1990-luvun lamavuosien ja historiallisten EU-päätösten myötä keskuspankin määrätietoinen ykkösnainen nousi myös mediassa näkyväksi kansalliseksi vaikuttajaksi.

Hämäläisen nimitys Euroopan keskuspankin johtokunnan jäseneksi 1998 oli Suomelle merkittävä saavutus. Ennen kaikkea se oli kuitenkin osoitus Hämäläisen ansioista, ammattitaidosta ja EU-maiden piirissä nauttimasta arvostuksesta. Yhtenä kahdeksasta keskuspankkiirista Hämäläinen on ollut vastaamassa Euroopan rahaliiton haasteisiin ja rakentamassa pohjaa uskottavalle eurovaluutalle. Viisivuotisen EKP-kautensa loputtua eläkkeelle jäänyt keskuspankkiveteraani on tehnyt pioneerityötä Euroopan vakauden vartijana ja talouskasvun turvaajana.

Syntyi 1939 Riihimäellä


Lähteet:
Euroopan keskuspankin www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004