YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Kaija Saariaho
Pentti Saarikoski
Sylvi Saimo
Esa-Pekka Salonen
Eugen Schauman
Helene Schjerfbeck
Jean Sibelius
Miina Sillanpää
F.E. Sillanpää
Helvi Sipilä
J.V. Snellman
K.J. Ståhlberg
P.E. Svinhufvud
Edith Södergran
Ehdokas Ehdokas

Leena Palotie
s. 1952
Kansainvälinen genetiikan huippututkija, professori
Ehdokas numero 63

Ehdokas 63

LEENA PALOTIE

Genetiikan tutkija Leena Palotie kuuluu suomalaisen tieteen nykyisiin uranuurtajiin. Helsingin yliopistossa ja Kansanterveyslaitoksella työskentelevää professoria pidetään yhtenä ihmisten geeneihin liittyvän tutkimuksen johtavista tutkijoista nykymaailmassa. Itse hän pitää suurimpana saavutuksenaan 15 suomalaisen tautiperimän geenin paikannusta. Näihin kuuluvat mm. korkea verenpaine, skitsofrenia, käsi- ja nivelrikko, multippeli skleroosi, veren rasvataudit ja laktoosi-intoleranssi.

Palotie on työskennellyt kansainvälisen geenitutkimuksen parissa myös Yhdysvalloissa, jossa hän pystytti uuden laitoksen, Human Geneticsin, University of California, Los Angelesiin (UCLA). Nyt Palotie koordinoi suurta EU-hanketta, jossa selvitetään perimän, ympäristön ja elintapojen vaikutusta ihmisen kehitykseen.

Suomi tunnetaan geenitutkimuksen huippumaana, ja Palotie tekeekin yhteistyö monien maiden tutkijoiden kanssa. Heitä houkuttelee Suomeen myös hyvä aineisto, sillä suomalaisten terveystietoa sekä elintapoihin, ruokatottumuksiin ja sairastumiseen liittyviä tietoja on kerätty jo vuosikymmeniä. Nykyisin geenitutkijoiden työtä vauhdittaa lisäksi yli 100 eläinlajin ja ihmisen perimän löytyminen internetistä.

Alun perin lähetyslääkäriksi Afrikkaan lähtemistä suunnitellut Palotie valittiin viideksi vuodeksi Suomen Akatemian professoriksi 2003 alkaen. Palotie on pyrkinyt edistämään aiemmin myös tasa-arvoa ja tiedettä Suomen Akatemian asettaman Naisten tutkijanuran edistämistyöryhmän puheenjohtajana.

Syntyi 16.6.1952 Helsingissä


Lähteet:
Eeva Ahola, Eurotutkimus
Marja Hyryläinen, Kansanterveys-lehti

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004