YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Albert Edelfelt
Adolf Ehrnrooth
Eero Erkko
Ella Eronen
Ehdokas Ehdokas

Ella Eronen
1900 - 1987
Teatteridiiva ja vivahteikas lausuja
Ehdokas numero 14

Ehdokas 14

ELLA ERONEN

Ella Eronen sai jo elinaikanaan kannettavakseen kansallisesti merkittävän taiteilijan viitan. Hän oli suuri suomalainen näyttelijä monille niillekin, jotka eivät nähneet häntä koskaan näyttämöllä.

Eronen teki teatteridebyyttinsä kuusivuotiaana kiharatukkaisen pojan roolissa. Vaiheikkaiden teatteri-, tanssi ja lauluopintojen jälkeen läpimurroksi muodostuivat Anna Ringars Turun ruotsalaisessa teatterissa sekä Lady Macbeth Kansallisteatterissa.

Talvisotaa Ruotsiin paennut Eronen esiintyi aktiivisesti Suomen auttamiseksi järjestetyissä tilaisuuksissa. Tukholman stadionilla lausuttu J. L. Runebergin runo Vårt land teki radion välittämänä lähtemättömän vaikutuksen sekä ruotsalaisiin että sodan ahdingossa eläviin suomalaisiin. Tapaus teki Erosesta ”hätää kärsivän Suomen äänen”.

Eronen palasi Kansallisteatteriin 1942 ja vakuutti suomalaiset Aasia-näytelmän traagisena itämaisena prinsessana. Rooli oli ensimmäinen niiden voimakkaiden, palavan intohimoisten naishahmojen sarjassa, joita hän esitti seuraavien vuosikymmenien aikana.

Teatterityön ohella Eronen järjesti lausuntailtoja Eino Leinon, Kalevalan sekä Tulenkantajien runouden innoittamana. Hän sommitteli lausuntailloistaan rohkeita draamallisia kokonaisuuksia, joissa liikunnalla ja musiikilla oli merkittävä osansa. Paitsi teatteridiiva, Eronen oli myös vivahteikas lausuja, joka muistetaan tanssijan ilmaisukykynsä lisäksi myös tummasta äänestään.

Syntyi 29.1.1900 Helsingissä
Kuoli 9.10.1987 Helsingissä


Lähteet:
Ritva Heikkilä, Kansallisgalleria, WSOY
Helka Mäkinen, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004