YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Albert Edelfelt
Adolf Ehrnrooth
Eero Erkko
Ella Eronen
Ehdokas Ehdokas

Adolf Ehrnrooth
1905 - 2004
Jalkaväenkenraali, veteraanisukupolven keulakuva
Ehdokas numero 12

Ehdokas 12

ADOLF EHRNROOTH

Jalkaväenkenraali ja Mannerheim-ristin ritari Adolf Ehrnrooth on talvi- ja jatkosodan veteraani, puolustusvoimissa elämäntyönsä tehnyt sotilas ja erityisesti maamme nuorison isänmaallisena esikuvana kunnostautunut vaikuttaja.

Ehrnrooth palveli Talvisodassa 7. divisioonan esikuntapäällikkönä. Jatkosodan alettua hän haavoittui vaikeasti, mutta toipui kuin ihmeen kautta ja palasi rintamalle. Kesän 1944 raskaissa ja ratkaisevissa torjuntataisteluissa Ehrnrooth toimi puolustusvoimien siihen mennessä nuorimpana rykmentin komentajana. Hän paneutui huolella vaativaan tehtäväänsä, hankki omalla esimerkillään alaistensa luottamuksen ja sai rykmentissä syntymään yhteishengen, jonka avulla hänen joukkonsa oli menestyksekkäästi pysäyttämässä neuvostojoukkojen suurhyökkäystä Siiranmäessä, Äyräpäässä ja Vuosalmella. Ylipäällikkö nimitti eversti Ehrnroothin Mannerheim-ristin ritariksi hänen ansioistaan taitavana ja tarmokkaana esikuntapäällikkönä sekä ensiluokkaisena komentajana.

Rauhan aikana tahdikas ja tyylikäs Ehrnrooth on ollut puolustusvoimien kantahenkilökunnalle esikuva, sotilashyveiden henkilöitymä ja samalla aktiivinen sotilaskoulutuksen kehittäjä. Taitavana ratsastajana tunnettu Ehrnrooth edusti Suomea Lontoon olympialaisissa 1948.

Reservissä Adolf Ehrnrooth on yli kolmen vuosikymmenen ajan ollut näkyvä puhuja, kirjoittaja ja harvenevan veteraanisukupolven arvostettu keulakuva.

Syntyi 9.2.1905 Helsingissä
Kuoli 26.2.2004 Turussa


Lähteet:
Urho Myllyniemi, Kansallisbiografia, SKS
Martti Sinerma, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004