YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Siiri Rantanen
Armi Ratia
Tapio Rautavaara
Elisabeth Rehn
J.L. Runeberg
Paavo Ruotsalainen
Ehdokas Ehdokas

Tapio Wirkkala
1915 - 1985
Suomen imagon luoja, muotoilija, kuvanveistäjä
Ehdokas numero 97

Ehdokas 97

TAPIO WIRKKALA

"Ottakaa pala jäätä käteen ja löytäkää kulttuurimme siitä; löytäkää se kivestä, jonka virrat ovat hioneet tai hiekasta, jonka aallot ovat muotoilleet..."

Tapio Wirkkala on Suomen modernin taideteollisuuden johtava hahmo, jonka lasi-, puu- ja hopeaesineet lumosivat sodan jälkeiset kansainväliset muotoilupiirit luoden pohjan Finnish Designin voittokululle. Akateemikon muotoilutyö kattoi laajan alueen kotien käyttötavaroista monumentaalitaiteeseen ja abstraktiin kuvanveistoon. Wirkkalan askeettinen ja puhdas taiteellinen työ edusti vastavoimaa rationalisoituneelle kansainväliselle modernismille.

Myös useita kansainvälisten näyttelyiden kilpailuja voittaneen Wirkkalan muotoilu-ura alkoi 1946 Iittalan lasimuotoilukilpailun voitolla. Wirkkala suunnitteli tunnetun Kantarelli- maljakon, setelit Suomen Pankille, vanerista tehtyjä esineitä sekä olut- ja koskenkorvapullot. 50-luvuilla Taideteollisen oppilaitoksen taiteellisena johtajanakin toiminut Wirkkala työskenteli muotoilijana Raymond Loewylla New Yorkissa, saksalaisella Rosenthalilla ja Italian Veninillä. 1971 Wirkkala vihittiin Royal College of Artin kunniatohtoriksi.

Wirkkala vietti runsaasti aikaa myös Suomen Lapissa, jossa hän toimi saamelaisten oikeuksien hyväksi. Hän teki aloitteen saamelaisten kansallismuseon perustamiseksi, EU:n tukemana hanke toteutui 1998.
Muotoilun mestarista oli moneksi; Wirkkalan kädenjälki näkyy edelleen suomalaisen kodin taide- ja käyttöesineissä. Sodanjälkeistä Suomea ulkomailla markkinoineet taitelijat saivat kotimaassa lähes olympiavoittajien kaltaisen vastaanoton.

Syntyi 2.6.1915 Hangossa
Kuoli 19.5.1985 Helsingissä


Lähteet:
Harri Kalha, Kansallisbiografia, SKS
Pekka Suhonen, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004