YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Mika Waltari
Tapio Wirkkala
Georg Henrik von Wright
Hella Wuolijoki
Ehdokas Ehdokas

Mika Waltari
1908 - 1979
Suomen luetuin kirjailija, mielikuvituksen jättiläinen
Ehdokas numero 96

Ehdokas 96

MIKA WALTARI

Mika Waltari on Suomen tuotteliaimpia ja käännetyimpiä kirjailijoita, joka tunnetaan erityisesti laajoista historiallisista romaaneistaan. Mestariteos Sinuhe Egyptiläinen (1945) nousi Yhdysvalloissa heti bestseller-listan kärkeen ja siitä tehtiin Hollywood-elokuva. Waltari oli myös kaupunkikuvauksen tiennäyttäjiä. Hän kirjoitti myös salapoliisikertomuksia, näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia.

Waltarin tuotantoa leimaa sekä uskonnollinen etsintä että iloitteleva maailmallisuus. Tärkein romaanin tehtävä oli kehityksen kuvaaminen. Läpimurtoromaanin Suuri Illusioni (1928) lisäksi uran alkuvuosina julkaistiin Helsingin historiaan keskittyviä romaaneja sekä intohimosuhteita kuvaavia pienoisromaaneja.

Waltari kirjoitti Sinuhen jälkeiset suuret historialliset teoksensa kuten Johannes Angelos (1952) ja Turms Kuolematon (1955) maalla Pornaisissa. Samalla Waltaria nähtiin kuitenkin myös valkokankailla, Komisario Palmun salapoliisiromaanien filmatisointien myötä. Alkoholismi ja masennuskaudet pakottivat Waltarin toistuviin sairaalahoitoihin. Ihmiskunnan viholliset (1964) jäi Waltarin viimeiseksi suureksi kirjaksi. Viittätoista viimeistä elinvuotta leimasivat 1957 saatu akateemikon asema sekä aiemmin kirjoitettujen teosten toimittaminen.

Waltari on maailmalla steadyseller, jonka suosio ei osoita laantumisen merkkejä. Myöhemmin on tunnustettu, että aikanaan viihteellisyydestä syytetyn Waltarin kerronnan helppous kätkee sisäänsä sekä kirjallisten rakenteiden että historiallisen oppineisuuden syvyyden. Hänen tunnusarvonsa inhimillisyys, suvaitsevaisuus ja kaunis turhuus ovat taanneet hänen parhaiden teostensa elinvoiman.

Syntyi 19.9.1908 Helsingissä
Kuoli 26.8.1979 Helsingissä


Lähteet:
Markku Envall, Kansallisbiografia, SKS
Anto Leikola, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004