YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Alli Vaittinen-Kuikka
Nils-Aslak Valkeapää
Ville Valo
Lasse Virén
A.I. Virtanen
Vilho Väisälä
Ehdokas Ehdokas

Nils-Aslak Valkeapää
1943 - 2001
Saamelaiskulttuurin tiennäyttäjä, taiteilija
Ehdokas numero 91

Ehdokas 91

NILS-ASLAK VALKEAPÄÄ

Nils-Aslak Valkeapää (Áillohas) on kansainvälisesti tunnetuimpia saamelaisen kulttuurin edusmiehiä. Hänet tunnetaan erityisesti joikuperinteen elvyttäjänä. Kirjallisen uransa hän aloitti 1971 pamfletilla Terveisiä Lapista. Runokokoelmien lisäksi Valkeapää on säveltänyt musiikkia, esiintynyt elokuvissa ja pitänyt taidenäyttelyitä. Valkeapään runojen teemoja ovat luonto, rakkaus, yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus sekä saamelaisen vähemmistön suhde pääväestöihin.

Valkeapään joiku-ura kattaa monta kohokohtaa. Ensimmäinen levy Joikuja julkaistiin vuonna 1968, myöhemmin seurasi Prix Italia –musiikkipalkinto. Valkeapään sävellystä Sámiid eatnan duoddariid pidetään saamelaisen toisena, epävirallisena kansallislauluna.

Useita taidepalkintoja Pohjoismaissa saanut Valkeapää toimi Lapin läänintaiteilijana 1978 - 1983 ja oli alkuperäiskansojen maailmanneuvoston kulttuurikoordinaattori. The Sun, My Father voitti Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 1991. Kymmenen vuotta myöhemmin Valkeapää julkaisi myös Japanissa myyntiin tulleen kokoelmalevyn ja viimeisen runokirjansa Eanni Eannázan (The Earth, Our Mother). Oulun ja Lapin yliopistojen kunniatohtoriksi valittu Valkeapää sai Norjan kansalaisuuden 2001.

Valkeapään keskeinen viesti korosti luonnon säilyttämistä. Samalla hän painotti alkuperäiskansojen yhteyttä sekä perinteisen ja modernin tiedon yhteenpunomista turvallisen tulevaisuuden luomiseksi. Hänen runoutensa on saavuttanut pohjoismaista tunnettuutta erityisesti Ruotsissa ja Norjassa.

Syntyi 23.3.1943 Enontekiöllä
Kuoli 27.11.2001 Espoossa


Lähteet:
Harald Gaski, BAIKI-lehden www-sivut
Lapin kirjailijasivut, Rovaniemen kaupungin www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004