YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Katri Helena Kalaoja
Yrjö Kallinen
Aurora Karamzin
Aki Kaurismäki
Urho Kekkonen
Laila Kinnunen
Marja-Liisa Kirvesniemi
Aleksis Kivi
Mauno Koivisto
Rudolf Koivu
Hannes Kolehmainen
Alfred Kordelin
Armi Kuusela
Hertta Kuusinen
Toivo Kärki
Ehdokas Ehdokas

Alfred Kordelin
1868 - 1917
Liikemies, kulttuurinystävä ja suurlahjoittaja
Ehdokas numero 40

Ehdokas 40

ALFRED KORDELIN

Alfred Kordelin oli kouluja käymätön liikemies, joka loi itselleen valtavan omaisuuden lähes tyhjästä. Suomen self made -mieheksi kutsuttu Kordelin oli nopea päätöksentekijä, joka osasi ostaa edullisesti ja myöhemmin myydä huomattavalla voitolla. Aikansa rikkain mies tuli tunnetuksi myös avokätisenä lahjoittajana.

Suomen suurin yksityinen maanomistaja Kordelin omisti mm. Mommilan ja Jokioisten kartanot ja sijoitti varojaan kauppaan, teollisuuteen ja laivanvarustukseen. Läheisen ystävänsä ja neuvonantajansa Risto Rytin neuvosta Kordelin hankki omistukseensa myös Reposaaren höyrysahan, joka oli alansa suurimpia Suomessa.

Perheetön Kordelin eli varsin vaatimattomasti, mutta rakennutti elämänsä loppuvuosina itselleen kesäpalatsin Naantalin Kultarantaan. Kordelin ehti viettää sittemmin presidenttien kesäasuntona toimineessa jugendlinnassa vain yhden kesän. Venäläiset bolshevikkimatruusit surmasivat Kordelinin sekasortoisissa oloissa Mommilassa 1917.

Kordelinin testamenttaaman miljoonaomaisuuden avulla Suomeen perustettiin ensimmäinen huomattava kansallinen suomenkielinen kulttuurirahasto. Tiedettä, kirjallisuutta, taidetta ja kansansivistystyötä edistävä Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto jakoi ensimmäiset stipendit vuonna 1920. Ensimmäinen säätiön jakama kunniapalkinto myönnettiin 1923 säveltäjä, professori Jean Sibeliukselle. Vuonna 2003 apurahoihin ja palkintoihin käytettiin 2,3 miljoona euroa.

Syntyi 6.11.1868 Raumalla
Kuoli 7.11.1917 Lammilla


Lähteet:
Karl-Erik Michelsen, Kansallisgalleria, WSOY
Pekka Suvanto, Kansallisbiografia, SKS
Alfred Kordelinin säätiön www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004