YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Lucina Hagman
Veikko Hakulinen
Tarja Halonen
Heidi Hautala
Reino Helismaa
Mika Häkkinen
Sirkka Hämäläinen
Ehdokas Ehdokas

Tarja Halonen
s. 1943
Tasavallan ensimmäinen naispresidentti, tasa-arvon puolestapuhuja
Ehdokas numero 23

Ehdokas 23

TARJA HALONEN

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on ensimmäisenä naispresidenttinä ollut myös uuden ajan presidentti-instituution rakentaja. Edeltäjiään välittömämmän presidentin toimiin kansa on vastannut ennätyskorkein kannatusluvuin. Uuden perustuslain mukaisten valtaoikeuksien puitteissakin presidentti Halonen on ollut määrätietoinen johtaja sekä ulkopolitiikassa että kotimaisessa päätöksenteossa.

Ennen valintaansa tasavallan presidentiksi Halonen toimi ulkoministerinä ja oikeusministerinä sekä hoiti pohjoismaisen yhteistyöministerin tehtäviä. Lakimieskoulutuksen saanut Halonen oli SDP:n kansanedustajana yli 20 vuotta. Halosen nousu helsinkiläisestä työläiskodista ammattiyhdistysliikkeen ja paikallispolitiikan kautta valtakunnan johtopaikalle on rikkonut niin tasa-arvoon, perhekäsityksiin kuin presidentti-instituutioonkin juurtuneita raja-aitoja. Halonen on ollut ensimmäinen nainen SAK:n juristina ja ulkoministerinä. Presidentinvaalikampanjansa aikana Halonen käänsi voitokseen niin yksinhuoltajuuden, avoliiton kuin senkin, ettei hän kuulunut kirkkoon.

Viisivuotisella ulkoministerikaudellaan ulkopolitiikassa pätevöitynyt Halonen on presidenttinä jatkanut työtä ihmisoikeuksien ja tasa-arvokysymysten puolesta. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n Globalisaation sosiaalisen ulottuvuuden maailmankomission puheenjohtajana presidentti Halonen on toiminut vuodesta 2002.

Toiminta kansalaisjärjestöissä on kuulunut Halosen elämään poliittisen uran rinnalla. Solidaarisuutta, suvaitsevaisuutta ja vähemmistöjen oikeuksia korostava Halonen on tehnyt työtä niin ihmisoikeuksien, rauhan, rasisimin vastustamisen kuin seksuaalisen tasa-arvonkin puolesta.

Syntyi 24.12.1943 Helsingissä


Lähteet:
Maria Lähteenmäki, Kansallisbiografia, SKS
Suomen tasavallan presidentin www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004