YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Mika Waltari
Tapio Wirkkala
Georg Henrik von Wright
Hella Wuolijoki
Ehdokas Ehdokas

Santeri Alkio
1862 - 1930
Nuorisoseura- ja raittiusmies, Maalaisliiton perustaja
Ehdokas numero 6

Ehdokas 6

SANTERI ALKIO

Santeri Alkio on nuorisoseuraliikkeen perustaja ja nuorisoseura-aatteen keskeisin filosofi. Erityisesti hänet tunnetaan Maalaisliiton (nyk. Suomen Keskusta) ideologian luojana. ”Laihian profeetta” Alkio oli myös kirjailija ja Ilkka-lehden perustanut sanomalehtimies.

Alkion mielessä siintävä Suomi oli demokraattinen, suomenkielinen, uskonnollisesti salliva ja kulttuuriltaan nuorekas. Kansakunnan voima piili kansan henkisessä kasvussa ja yhteiskunnallisessa nousussa. Alkion ideaalihahmo oli valistunut ja eettisesti korkeatasoinen pienviljelijä, joka elää sopusoinnussa luonnon ja Jumalansa kanssa. Näille ajatuksille perustui myös Maalaisliiton edeltäjän, Suomen Maalaisväestön Liiton, synty vuonna 1906.

Itsenäisen Suomen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa Alkio johdatti Maalaisliiton suurvoittoon. Alkion poliittinen kädenjälki näkyy mm. kieltolaissa, joka tuli voimaan hänen sosiaaliministerikaudellaan.

Alkion johtamana nuorisoseuraliike oli osa J.V. Snellmanin muotoilemaa kansallista projektia, jonka tavoitteena oli suomenkielinen sivistysvaltio. Alkiolle nuorisoseuraliike oli samalla myös maaseudun sivistys- ja puolustusliike. Seurojen tuli vahvistaa uskoa terveisiin maalaiselämän arvoihin, kannustaa raittiuteen sekä kitkeä "tapojen turmelusta ja tietämättömyyttä".

Kirjailijana Alkion laajaa tuotantoa leimaa yhtäältä realistinen kansankuvaus ja myötäelävä eteläpohjalainen talonpoikaisväri, toisaalta eettinen paatos ja edistysusko. Lukijan ei tarvinnut edes viinahuuruisimmissa ryvetyksissään jäädä vaille toivoa ja luopua uskosta sivistyksen korjaavaan voimaan.

Syntyi 17.6.1862 Laihialla
Kuoli 24.7.1930 Laihialla


Lähteet:
Juhani Mylly, Kansallisgalleria, WSOY
Juhani Mylly, Kansallisbiografia, SKS

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004