VÄINÖ LINNA
Kansalliskirjailijaksi nousseen Väinö Linnan pääteokset uudistivat merkittävästi käsitystä historiamme murroskohdista. Linna aiheutti kiihkeän väittelyn romaaneillaan Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla, joiden kuvaus rivimiesten suhtautumisesta sotaan ja toisaalta sisällissodan osapuolten vastakohtaisuuksista poikkesi perinteisestä linjasta. Teosten huumori ja kansanomaisuus uudistivat kirjallisuuden kieltä. 1970-luvulla Linna oli merkittävimpiä mielipidevaikuttajiamme.
Linna kohosi vaatimattomista oloista, tehtaantyöläisestä menestyväksi kirjailijaksi ja akateemikoksi. Talvi- ja jatkosotaan osallistuneen Linnan varhaisromaanien Päämäärä (1947) ja Musta rakkaus (1948) jälkeen ilmestyi Tuntematon sotilas (1954), jonka välitöntä menestystä siivitti Edvin Laineen ohjaama elokuva. Teos purki suomalaisuuden identiteettiä ja jännitteitä.
Romaanitrilogiallaan Täällä Pohjantähden alla (1959, -60, -62) Linna teki nykyisyyden käsitettäväksi kuvaamalla Suomen kehitystä sääty-yhteiskunnasta ristiriitojen ja konfliktien kautta kansalaisyhteiskunnaksi. Linna myös osallistui aktiivisesti yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun sekä kirjoitti joukon esseitä.
Linnalle oli aikansa poliittinen, kulttuurinen ja kirjallinen tilaus. Suuret romaanit muistuttivat kansallisen projektin ja demokratisoitumisen keskinäisestä riippuvuudesta. Romaanit esittelivät uudenlaisen poliittisen subjektin, kriittisen kansanihmisen joka vaati vaikuttamisen oikeutta. Ne myös muistuttivat että kansallinen identiteettimme on kirjallinen ja kansallisten klassikoiden tuote. Niistä ammentaneen Linnan esiintuomaan kansankulttuuriin sisältyi myös tavallisen ihmisen elämänpiirin esittäminen arvokkaana.
Syntyi 20.12.1920 Urjalassa Kuoli 21.4.1992 Tampereella
Lähteet: Jyrki Nummi, Kansallisbiografia, SKS Yrjö Varpio, Kansallisgalleria, WSOY
Kuva: Suomen Kuvapalvelu
|